xcounter
#

Shahed-238 з реактивним двигуном у РФ: у ПС ЗСУ не підтвердили, але інших варіантів доволі мало

3460
Shahed-238
Shahed-238

В теорії РФ дійсно могла отримати реактивний ​Shahed-238, який показали у Тегерані лише у листопаді 2023 року, але поки, як й з ракетами КНДР, це офіційно не підтверджують через доволі логічні причини

Після появі у мережі непідтвердженої інформації про використання ворогом реактивного літако-снаряда Shahed-238, який вперше був показаний лише у листопаді 2023 року, у Повітряних силах ЗСУ заявив, що не може це підтвердити.

Зокрема речник Командування ПС Юрій Ігнат в ефірі телемарафону прямо зазначив, що не може підтвердити цю інформацію: "не можемо підтвердити, ми його не знаходимо, хто знайшов - нехай підтверджує, показує та розповідає".

Читайте також: Німці все ж планують розблокувати продаж одразу 48 винищувачів Eurofighter Typhoon​ одній з країн
Shahed-238

Водночас на фото, які були оприлюдненні, дійсно зафіксовані уламки дрона з мініатюрним реактивним двигуном, який нагадує Shahed-238. Зокрема співпадає й доволі малозначна деталь повітрозабірника у вигляді трикутного заглиблення, розміщення деяких технологічних люків, а також саме аеродинамічне рішення та форма елементів фюзеляжу.

Shahed-238

Але головна проблема ідентифікації уламків полягає в тому, що їх просто немає з чим порівнювати. Й, як у випадку зі балістичною ракетою КНДР KN-23, якою скоріш за все били по Харкову, можливо робити лише припущення з певним ступенем вірогідності.

Зрештою також невідома навіть гіпотетична кількість Shahed-238, які виробляються в Ірані, невідомо, як розрізняються макети, які були продемонстровані у Тегерані, від реальних серійних виробів. Чи не йде мова про обмін технологіями, коли вже у РФ на основі Shahed-136 зробили реактивну версію, яку передали Ірану й ще багато інших запитань.

Shahed-238

Й відповіддю на них може стати лише детальний аналіз уламків, а особливо - реактивного двигуна. Бо саме цей компонент об'єктивно є найскладнішим у всьому дроні, хоча він й доступний на вільному цивільному ринку. Але звісно коштує значно дорожче за поршневий двигун MD550 - у межах 40-50 тисяч доларів.

Водночас саме використання реактивного двигуна на Shahed-238, навіть за умови всіх інших рівних з можливостями Shahed-136, що сумнівно, дає лише одну перевагу - швидкість. Вона може орієнтовно становити 400-600 км/год, що 2-3 рази більше за максимальну швидкість Shahed-136. Але платою за це є збільшення вартості дрона й певною мірою нівелювання його головної переваги у вигляді дешевого далекобійного засобу ураження.

Звісно вища швидкість реактивного літако-снаряда зменшить ефективність кулеметного вогню по ньому, але значна теплова сигнатура двигуна робить його легкою ціллю для ПЗРК. Але головним показником, як постійно показує практика, є не лише тактико-технічні характеристики озброєння, а його кількісний параметр.

Читайте також: РФ все ж таки перетворила звичайні касетні бомби РБК-500 на плануючі комплектом УМПК