xcounter
#

Секретний танк "Нота" під захистом, Мі-24 повертаються у стрій, а Польща має проблеми зі зброєю: події тижня від Defense Express

13046
Як виявилось, розвідку за допомогою БПЛА в польській армії можуть виконати лише частини ТрО, а механізовані підрозділи не мають достатньо протитанкової зброї
Як виявилось, розвідку за допомогою БПЛА в польській армії можуть виконати лише частини ТрО, а механізовані підрозділи не мають достатньо протитанкової зброї

Міністерство оборони України взяло під захист секретний танк "Нота"; Польща має проблеми з деякою зброєю; Збройні Сили повертають в стрій Мі-24 – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

"Нота" під захистом

Зразки найсекретнішого танку "Нота" перебазовані з полігону Башкирівка, яким опікується Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім.Морозова, на спецсховище Міністерства оборони України.

Читайте також: Задача - зробити Oncilla українською: у польській Mista розкрили плани щодо бронемашини
Танк "Нота" за версією ресурсу karopka ru

Також були забрані для подальшого зберігання усі 152 мм боєприпаси до цього танку. Надалі йдеться про отримання від ХКБМ документації на дослідну-конструкторську роботу "Нота", які відкрита та супроводжується Міністерством оборони.

Завод ім. Малишева
У цеху заводу ім. Малишева

Цю інформацію Defense Express підтвердили в оборонному відомстві, уникаючи інших подробиць. Для чого саме було прийнято таке рішення та про подальшу долю проєкту – дізнавайтеся в нашому матеріалі.

Безпілотний стелс Ace One

БПЛА Ace One, поки у вигляді макета, був продемонстрований на виставці "Зброя та Безпека" британсько-українською компанією Air combat evolution.

Defense Express скористався нагодою та детально поспілкувався з головою правління компанії Олександром Лосем, який донедавна очолював ДП "Антонов".

БПЛА ACE ONE
Ace One повинен забезпечити знищення БПЛА противника

Ace One - легкий ударний тактичний БПЛА, який має масу у 7,5 тонн, а вага озброєння у внутрішніх відсіках складає до 900 кг. Силова установка - український двигун АІ-332, який дозволяє розганятися до майже звукової швидкості - 0,95 Маха, а також підійматися на висоту до 13,7 км. Операційний радіус дії заявлений у розмірі 1500 км.

Про "Фурію" для артилерійських підрозділів

Артилерія Збройних сил України на сьогодні має досить непогану укомплектованість розвідувально-коригувальними БПЛА типу А1-СМ "Фурія".

А1-СМ
Розвідник та корегувальник вогню артилерії А1-СМ "Фурія". Дрон та станція управління на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Про це повідомив директор компанії "Атлон Авіа" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") Артем В'юнник в інтерв'ю Security Talks.

"Потреба ще є, хоч вона вже задоволена дуже суттєво, на відміну від початку конфлікту на Донбасі. Це вже десь більше 70%. Але, все ж таки, потреба в декількох десятках комплексів ще зберігається в артилерійських підрозділах. Якщо ми говоримо тільки про Збройні сили й тільки про артилерійські підрозділи", - відзначив він.

До ЗСУ було поставлено майже 100 комплексів А1-СМ "Фурія" з 2-3 дронами у кожному

За словами очільника приватної компанії, наразі розглядається питання щодо майбутніх постачань вдосконалених БпАК "Фурія", які були доопрацьовані після експлуатації в бойових підрозділах ЗСУ.

Польська армія готувалась до війни проти РФ: які проблеми викрили навчання Dragon-21

У Польщі відбулись навчання Dragon-21, для участі в яких було залучено майже 10 тисяч бійців із складу частин трьох дивізій польського війська. Генеральне завдання цих навчань – підготовка польської армії до відбиття можливого вторгнення РФ, "побічне" - підтвердження стану боєготовності новосформованої 18 дивізії Збройних Сил Польщі.

Польща БМП-1
Організація настільки масштабних навчань вимагала й непересічних "логістичних" зусиль від польських військових. На фото - БМП-1 армії Польщі доставляється на трейлері до місця проведення маневрів

І ці проведені навчання, як пише польський портал Defence24, засвідчили не тільки поточний рівень ефективності армії Польщі, але й також – проблеми в модернізації збройних сил, які досі вирішити не вдалось. Які саме – дізнавайтеся в матеріалі Defense Express.

Збройні Сили повертають в стрій Мі-24

Командування Об’єднаних Сил Збройних Сил України розповіло про факт проведення антитерористичних навчань на території державного підприємства "Херсонський морський торговельний порт".

вертоліт
За сценарієм навчань, спецпризначенцям потрібно було звільнити цивільне судно, який захопили терористи

Організатором цього заходу був Антитерористичний центр при управлінні Служби безпеки України в Херсонській області, для проведення навчань були залучені підрозділи Збройних Сил, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Нацполіції та інших структур.

За сценарієм навчань, підрозділи ЗСУ виконували блокування місця надзвичайної події з використанням спецтехніки та бронетехніки, а гвинтокрили армійської авіації – підтримували штурмові дії зі знешкодження терористів та звільнення заручників.

Мі-24
За поточними планами, в 2021 році до строю мають повернутись 10 гвинтокрилів Мі-24

В даному ракурсі варто звернути увагу на той факт, що для проведення таких навчань було задіяно Мі-24 армійської авіації, і це – перший за тривалий час епізод, коли вертольоти такого типу були підняті у повітря під час заходів бойової підготовки. Окремо варто звернути увагу, що цей вертоліт Мі-24 діяв у парі з вертольотом Мі-8 – на першу машину були покладені ударні функції, на другу (тобто Мі-8) – функцію висадки штурмового загону.

Гарної неділі!

Читайте також: "Фенікс" 80К6КС1 від "Іскри": на що здатна "бойова" РЛС для всіх зенітних ракетних комплексів ЗСУ