xcounter
#

Артилерійські підрозділи ЗСУ укомплектовані безпілотними коригувальниками "Фурія" на понад 70%

7938
Розвідник та корегувальник вогню артилерії А1-СМ "Фурія" від НВП "Атлон Авіа" на виставці "Зброя та Безпека-2021"
Розвідник та корегувальник вогню артилерії А1-СМ "Фурія" від НВП "Атлон Авіа" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Мова йде про безпілотні комплекси виробництва української приватної компанії НВП "Атлон Авіа"

Артилерія Збройних сил України на сьогодні має досить непогану укомплектованість розвідувально-коригувальними БПЛА типу А1-СМ "Фурія".

Про це повідомив директор компанії "Атлон Авіа" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") Артем В'юнник в інтерв'ю Security Talks.

Читайте також: Ворог від "Фурії" не сховається: БпАК від "Атлон Авіа" отримав нову апаратуру передачі даних
Розвідник та корегувальник вогню артилерії А1-СМ Фурія. Дрон та пульт управління на виставці Зброя та Безпека-2021
Розвідник та корегувальник вогню артилерії А1-СМ "Фурія". Дрон та станція управління на виставці "Зброя та Безпека-2021"

"Потреба ще є, хоч вона вже задоволена дуже суттєво, на відміну від початку конфлікту на Донбасі. Це вже десь більше 70%. Але, все ж таки, потреба в декількох десятках комплексів ще зберігається в артилерійських підрозділах. Якщо ми говоримо тільки про Збройні сили й тільки про артилерійські підрозділи", - відзначив він.

За словами очільника приватної компанії, наразі розглядається питання щодо майбутніх постачань вдосконалених БпАК "Фурія", які були доопрацьовані після експлуатації в бойових підрозділах ЗСУ.

До ЗСУ було поставлено майже 100 комплексів А1-СМ Фурія з 2-3 дронами у кожному
До ЗСУ було поставлено майже 100 комплексів А1-СМ "Фурія" з 2-3 дронами у кожному

"Ми працюємо дуже тісно, в першу чергу з артилерійськими підрозділами, де працюють наші комплекси. Фактично на сьогодні, ті зауваження які були висунуті, наприклад, Сухопутними військами, як наймасовішим користувачем - це покращення якості стабілізації зображення, перехід на захищений цифровий канал передачі даних… Всі ці побажання вже виконані й ми вже заявили замовнику про те, що ми готові провести типові випробування, для того, щоб ввести в склад комплексу всі ці нові компоненти та рішення", - пояснив Артем В'юнник.

станція управління БпАК А1-СМ Фурія
Станція управління БпАК А1-СМ "Фурія"

"І ці випробування будуть відбуватись може десь наступного місяця", - додав він.

Нагадаємо, безпілотні комплекси А1-СМ "Фурія" від НВП "Атлон Авіа" використовуються українськими військовими в бойових діях з російськими окупантами вже близько 6 років. За цей час ЗСУ отримали близько 100 таких комплексів (приблизно 300 безпілотних апаратів).

У склад комплексу А1-СМ Фурія входить декілька дронів та станція управління
У склад комплексу А1-СМ "Фурія" входить декілька дронів та станція управління

9 квітня 2020 року цей БпАК став першим з виробів такого типу від приватної вітчизняної компанії, що пройшов держвипробування й був прийнятий на озброєння ЗСУ.

Окремо варто відзначити й "стійкість" БпАК "Фурія" до дії засобів РЕБ ворога та малу вразливість до засобів ППО. Так, за словами Артема В'юнника, за весь час бойових дій було втрачено лише 12 безпілотників, що є дуже гарним показником, враховуючи кількість поставлених у військо комплексів, а також інтенсивність та час їх застосування на фронті.

Читайте також: "Фурія" яка не боїться російського РЕБ: про замовлення та розвиток БпАК від "Атлон Авіа"