xcounter
#

Задача - зробити Oncilla українською: у польській Mista розкрили плани щодо бронемашини

Oncila була показана на виставці "Зброя та Безпека"
Oncila була показана на виставці "Зброя та Безпека"
2413

Про те, як з'явилась Oncilla та про майбутнє проекту розповів віце-президент польської компанії Mista Олексій Гузієв

Oncilla, збирання якої здійснюється під Києвом, вже успішно експлуатується в українському війську. Свого часу Defense Express мав можливість зробити детальний огляд бронемашини та безпосередньо поспілкуватися з бійцями.

А на виставці "Зброя та безпека" випала можливість поставити декілька питань віце-президенту польської компанії Mista Олексію Гузієву, який розповів про походження Oncilla та заявив, що одна з головних задач компанії - максимально перенести виробництво машини в Україну.

Читайте також: Білорусь показала прототип власного БТР та тонко натякнула на відмову від російського "Бумерангу"

Зазначимо, що як тільки стало відомо про Oncilla, одразу ж почали з’являтися дописи стосовно того, що це пряма копія "Дозору-Б", а, як саме вона з’явилась у Польщі - залежало лише від фантазії автора. Проте у Mista всі ці дописи спростували.

"Розтиражована інформація про походження Oncilla від "Дозора" - не відповідає дійсності. Свого часу в Україні дійсно була офіційно закуплена документація на іншу машину, яка виглядає, як "Дозор", проте вона мала свої відмінності.

Oncila
Великовузлове збирання Oncilla розгорнуте під Києвом

Коли за цією документацією був зібраний перший зразок і ми його випробували, то стало ясно, що їздити на ньому просто неможливо. По-перше, був дикий шум всередині та проблеми з системою охолодження двигуна і коробкою передач.

Все це ми почали виправляти, змінюючи все, мости, редуктори, роздавальну коробку і так крок за кроком. І зараз ми маємо лише старий корпус та важилі підвіски, все інше - нове і, на жаль, не має стосунку до України", - розповів Олексій Гузієв.

Oncila
Oncilla усередині

Таким чином Oncilla одразу пішла своїм шляхом, а польська компанія, враховуючи відкритий доступ до західних компонентів, почала їх інтеграцію до машини. У порівнянні з підходом, який сповідують на деяких українських державних підприємствах, коли всі роботи намагаються виконати своїми силами, згодом у Mista пішли іншим шляхом.

"Спочатку ми намагались все робити самостійно, проте потім звернулись до спеціалізованих компаній, які під наші потреби розробили для нас всі необхідні вузли та агрегати, а також розгорнули їх серійне виробництво", - прокоментував віце-президент Mista.

Oncila
Бойовий модуль Oncilla

Наприклад, для виробництва Oncilla замовляється сталь польського виробництва, яка приходить на підприємство не у листах, а вже у вигляді окремих бронедеталей, які залишається тільки зварити. Тобто досягається значна економія часу на обробці листів.

Аналогічний крок був зроблений і під час розробки бойового модуля, який збирається на підприємстві Mista, а софт був замовлений в іншій компанії. Все це дозволило доволі малими силами розгорнути серійне виробництво.

"На польському підприємстві зараз працює 115 осіб, з яких 70 - робітники. Цього достатньо для того, щоб випускати щомісяця у звичайному темпі п’ять машин на місяць, у випадку необхідності - до 10 машин", - підкреслив Олексій Гузієв.

У планах Mista - подальший розвиток Oncilla, яка має збільшитись та навчитись плавати. А головне - стати українською.

Oncila

"В планах три завдання на найближчу перспективу. Перше - збільшити десантний відсік. Друге - зробити плаваючу версію. Третє - зробити Oncilla українською. На сьогодні мова поки йде лише про великовузлове збирання в Україні, але ми хочемо, щоб якомога більше деталей, вузлів та агрегатів вироблялося саме в Україні", - заявив віце-президент Mista Олексій Гузієв.

Читайте також: Міністерство оборони України взяло під захист секретний танк "Нота"