xcounter
#

Що відбувалось у небі Польщі під час ракетної атаки: чому НАТО точно може знати все

6004
E-3 Sentry AWACS
E-3 Sentry AWACS

Альянс веде постійний моніторинг повітряного простору України завдяки літакам AWACS

Під час падіння ракети російського виробництва на територію Польщі, яке відбулось о 15:40 за місцевим часом, у результаті чого загинуло двоє осіб, у небі країни баражували, як мінімум, одразу три літаки НАТО. Про це свідчать данні Flightradar24.

Водночас всі три літаки належать до повітряних танків KC-135R, які знаходились у районі між Радомом та Ряшівим у 130 км від місця падіння ракети біля селища Пшеводув.

Читайте також: Перша серйозна ракетна атака для NASAMS: чи впорався він з нею на рівні німецького ЗРК IRIS-T

Наявність одразу трьох KC-135R говорить про значну активність авіації країн НАТО, включно з винищувачами та іншими літаками. Й хоча вони не відображаються на Flightradar24, це залежить виключно від стану транспондера на самому літаку, який може бути відключений.

Зокрема тому на сервісі можуть бути не відображені літаки E-3 Sentry AWACS, які регулярно здійснюють польоти поблизу кодону України. Зазвичай район патрулювання AWACS знаходиться у небі Польщі поблизу з українським кордоном, зокрема над Любліном, про що свідчить сюжет канадських журналістів, які показали роботу цього літака.

Райони патрулювання AWACS
Райони патрулювання AWACS у вигляді прямокутників з колами (CBC)

Враховуючи велику кількість повітряних танкерів, скоріш за все у небі Польщі перебував як мінімум один AWACS E-3 Sentry, який здійснює огляд як мінімум на 500 км, а за опосередкованими даними до 800 км. Можливості цього літака дозволяють помітити крилату ракету та прокласти її трек на значній дальності у сотні кілометрів. І було б вкрай дивно, якщо під час наймасштабнішої ракетної атаки РФ по Україні, чомусь саме AWACS не баражували.

E-3 Sentry AWACS
E-3 Sentry AWACS

Таким чином в Альянсі точно знають всі обставини падіння ракети російського виробництва на території одній з держав-членів НАТО.

Читайте також: Нове покоління дронів-камікадзе для "полювання" на живу силу: ізраїльська Elbit підхопила тренд з Lanius