xcounter
#

Ще два ЗРК, які можуть збивати все, отримала Україна: про які зенітні ракетні комплекси йде мова

Ще два ЗРК, які можуть збивати все, отримала Україна: про які зенітні ракетні комплекси йде мова
40131

Окрім Patriot, який є одним з найбільш вірогідних варіантів, є два, один з яких не менш реалістичний й мова не про SAMP/T

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна отримала ще дві системи протиповітряної оборони, назва яких не називається, але підкреслено, що вони "можуть збивати усе".

Й на фоні цього залишається не так й багато варіантів що саме мається на увазі. Бо категорію "усе" означає можливість знищення як аеродинамічних цілей, зокрема літаків та крилатих ракет, а також балістичних та високошвидкісних цілей, починаючи від Х-22 та балістичних ракет, до Х-47 "Кинжал".

Читайте також: Що це за тисячі ракет CRV7, які Канада збирається утилізувати, але може передати Україні

На фоні цього взагалі у світі залишається дуже мало варіантів, бо якщо виключити недоступні ізраїльські системи ППО, то залишається лише варіант Patriot та SAMP/T.

Відносно комплексу SAMP/T, який виробляється Францією та Італіє, то, скоріш за все, його можливо виключити. Бо наразі дві країни лише змогли разом зібрати лише одну батарею. А їхня кількість у строю доволі мала, щоб їх передача не стала предметом відкритих повідомлень від урядів країн щодо посилення України. Зрештою і темп їх виробництва, попри укладання контрактів не відрізняється значними показниками.

SAMP/T
SAMP/T

Тому у цій ситуації Patriot залишається більш вірогідним варіантом. Тим більше, що їх передача не зав'язана на узгодження бюджету на допомогу Україні у США, який перебуває на паузі з жовтня 2023 року. Бо ще у червні 2023 року у Raytheon, яка й виробляє ці ЗРК, повідомили про виконання замовлення для України з виробництва п'ять батарей Patriot до України.

Скоріш за все це озброєння було замовлено за програмою USAI, а оголошений строк реалізації - до кінця 2024 року. Тому поетапна передача цих ЗРК цілком вірогідна.

Пускові Patriot
Пускові Patriot

Але не є єдиним можливим варіантом. Бо відомо про існування проєкту FrankenSAM, одна з гілок якого передбачає об'єднання ракет та пускових від Patriot з українською радіолокаційною станцією. Враховуючи те, що за категорію знищення цілей здебільшого відповідають якраз ракети, то можливості такого гібрида також будуть включати можливість знищення балістичних цілей, якщо до нього інтегровані перехоплювачі CRI та MSE.

Ракети Patriot

Зрештою Україна вже не просто отримала, а навіть успішно використала вже один з ЗРК з проєкту FrankenSAM, тому поява у строю нових засобів ППО цілком можлива.

У будь-якому випадку отримання будь-якого з цих ЗРК, або їх комбінації, бо цілком можливий й варіант, коли мова йде про один оригінальний Patriot та гібрид FrankenSAM, є значним посиленням протиповітряної та протиракетної оборони України.

Об'єктивно це можливість не лише використати їх для захисту ще одного чи двох міст, а й зменшення активності російської тактичної авіації за рахунок тактики "блукаючого ЗРК", які відпрацьовують по літаках із засідки.

Читайте також: У РФ продовжують "збивати" дрони нафтопереробними заводами: результативний удар по НПЗ на Волзі