xcounter
#

Румуни 30 років робили власну бронемашину на базі БТР-80, але нічого не вийшло

8950
Дослідний зразок румунського бронетранспортера Saur 1, архівне зображення з відкритих джерел
Дослідний зразок румунського бронетранспортера Saur 1, архівне зображення з відкритих джерел

Скільки в проект не вкладали ресурсів, він все рівно не дотягував до західних аналогів, тому роботи закрили

Портал Defense Romania пише, що на даний момент Міноборони Румунії настільки задоволене бронемашинами Piranha 5, що окрім основного пакету замовлення на 227 машин загальною вартістю 868 мільйонів євро, вирішило також замовити додатковий пакет на 150 таких же бронемашин.

Очевидно, що рішення дати додатковий контракт на поставку Piranha 5 румунське оборонне відомство зважувало доволі довго. Бо вперше ще неофіційні дані про можливість такого замовлення на 150 машин з’явились ще наприкінці 2022 року.

Читайте також: Румуни "пересідатимуть" на Abrams одразу із Т-55, і тут цікаво як довго прослужать танки Bizonul
Дослідний зразок румунського бронетранспортера Saur 2, архівне зображення з відкритих джерел

При цьому, як вказують автори порталу, Міноборони Румунії першопочатково планувало купувати взагалі власні бронемашини, які розроблялись в рамках проекту Saur. Але так і не придбало, тому що власна оборонна промисловість, попри вкладені в проект інвестиції, так і не змогла в підсумку видати машину, яка б змогла конкурувати із закордонними аналогами. Хоч очікування були саме такі.

Роботи по проекту власного бронетранспортера Saur румунська оборонна промисловість почала ще в 1988 році, коли на базі радянського БТР-80 почала створювати бронемашину під індексом B33 Zimbru.

Дослідний зразок румунського бронетранспортера Saur 3, архівне зображення з відкритих джерел

Після розпаду "Варшавського договору" цей проект був "поставлений на паузу". Але на початку 2000-х років цей проект був реанімований під індексом Saur 1. Але схоже, що він "зі старту" не влаштовував румунських військових, які прагнули уніфікації парку своєї бронетехніки відповідно стандартам НАТО.

В спробі задовольнити вітчизняного замовника румунське підприємство ROMARM створило версії Saur 2 та Saur 3, але в підсумку й вони не задовольнили Міноборони Румунії. Без замовлень від вітчизняної армії румунська машина на базі радянського БТР-80 не мала експортних перспектив. Тому проект під індексом Saur для самих румунів уже став щось на кшалт "предмету для ностальгії".

Дослідний зразок румунського бронетранспортера Saur 2, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ використовують "перуанський" БТР-4МВ1 для "утилізації" ворога (фото)