xcounter
#

РФ вивела з Новоросійська у Чорне море три підводних носія "Калібрів"

2492
Підводний човен проекту 636.3
Підводний човен проекту 636.3

Підводні човни проекту 636.3 можуть здійснити одночасний залп до шести ракет "Калибр" кожний

База ВМФ РФ у Новоросійську у Краснодарському краї доволі активно використовується рашистами у ролі фактично резервної бухти для свого Чорноморського флоту. І після атаки морських дронів-камікадзе по базі в окупованому Севастополі саме туди були перекинута частина кораблів.

Але, як пише видання Naval News з опорою на власні джерела, з Новоросійська у Чорне море вийшли всі основні кораблі, які там перебували доволі довгий час - три підводних човни проекту 636.3 "Варшавянка" та великий десантний корабель проекта 11711 "Петр Моргунов". Деякі інші кораблі також вийшли в море "залишивши в порту лише кілька бойових кораблів та суден забезпечення, вперше за багато місяців Новоросійськ спустошений", пише видання.

Читайте також: США тренуються збивати рашистські Х-101, "допомагає" заслужений F-117

великий десантний корабель проекта 11711
Великий десантний корабель проекта 11711 "Петр Моргунов"

Як пише видання, РФ активно використовує десантні кораблі для перекидання вантажів до окупованого Криму через те, що пропускна спроможність Кримського мосту й досі залишається обмеженою. Але вихід разом із ним підводних човнів є доволі незвичною ситуацією. При цьому варіант підготовки десантної операції більш ніж малореалістичний.

Водночас самі три підводних човни проекту 636.3 - це, в першу чергу, носії крилатих ракет "Калибр". Пуск здійснюється з торпедних апаратів, яких шість на субмарині. При цьому зазначється, що штатним завантаженням є чотири ракети "Калибр".

Зазначимо, що речник оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк повідомила, про загрозу ракетної атаки, в якій майже завжди удари крилатими ракетами повітряного базування, ракет наземного базування та дронів-камікадзе комбінуються з ударами ракетами "Калибр".

Підводний човен проекту 636.3
Підводний човен проекту 636.3, пуск ракет здійснюється через торпедні апарати

Окрім того, підводні човни - це засіб, який дозволяє вести операції з перерізання морських шляхів. І хоча вірогідність того, що Кремль віддав наказ здійснити провокацію на "зерновому коридорі" достатньо низька, але вона також не нульова.

Водночас відповідно до інформації ВМС України станом на 12 січня, у Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться лише до двох ворожих кораблів, аналогічна кількість в Азовському морі, серед них носіїв ракет "Калибр" немає.

Читайте також: Leopard 2: які є версії машини й на що треба звертати увагу для того, щоб їх відрізнити