xcounter
#

Подвійна вогнева потужність: безпілотник MQ-9 Reaper отримав рекордну кількість ракет AGM-114 Hellfire

2801
Безпілотник MQ-9 Reaper отримав вдвічі більше ракет Hellfire
Безпілотник MQ-9 Reaper отримав вдвічі більше ракет Hellfire

Попри те, що в США почали шукати заміну MQ-9 Reaper, він продовжує доводити свою здатність бути кращим та ефективнішим

Минулого місяця, у вересні, Повітряні сили США провели перший політ безпілотника MQ-9A Reaper, який був сконфігурований для використання восьми ракет класу "повітря-поверхня" AGM-114 Hellfire – це вдвічі більше, ніж зазвичай має цей безпілотник.

Як стверджують у Повітряних силах, модернізований безпілотник отримав нове програмне забезпечення Operational Flight 2409, яке дозволяє використовувати для розташування додаткових чотирьох ракет AGM-114 Hellfire пілони, на які раніше встановлювалися тільки додаткові паливні баки чи авіаційні бомби калібру 500 фунтів.

Читайте також: Безпілотник MQ-9 Reaper навчився самостійно виявляти й відстежувати цілі
MQ-9 Reaper
Модернізація БПЛА забезпечує якісно новий рівень вогневої потужності

Водночас розробники системи запевняють, що MQ-9 Reaper "зберігає свою гнучкість та дозволяє запускати бомби на будь-якій станції замість ракет AGM-114, якщо це необхідно".

До кінця року на нове програмне забезпечення має перейти весь парк MQ-9A Reaper, які знаходяться на озброєнні. Розробка програми велася за спільної ініціативи Повітряних сил та Сил спеціальних операцій США

Збільшення кількості ракет класу "повітря-поверхня" AGM-114 Hellfire на безпілотнику пов’язане з тим, що раніше MQ-9 Reaper не вистачало вогневої потужності під час довготривалих місій, що іноді призводило до очікування прибуття підкріплення.

MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper

"Подвоєння вогневої потужності цього безпілотника за допомогою Hellfires підвищує летальність та маневровість MQ-9 під час багатьох вогневих задач", – стверджує підполковник Майкл Хмелевскі.

Зауважимо, що за останній час безпілотник отримав низку покращень та оновлень. Так, нещодавно американська компанія General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) провела демонстраційні польоти малих безпілотних літальних апаратів Sparrowhawk, встановлених на безпілотнику MQ-9A.

MQ-9A
БПЛА Sparrowhawk, встановлені на безпілотнику MQ-9A

А 3 вересня 2020 року на базі ВПС США Кріч, штат Невада, MQ-9 провів успішні випробування ракети AIM-9X Block 2 проти безпілотного літального апарата BQM-167, який імітував крилату ракету.

Разом з тим, Американські компанії розпочинають пропонувати Військово-повітряним силам США проєкти безпілотників на заміну MQ-9 Reaper.

Першу партію нових дронів, як сподівається Пентагон, військові мають отримати у 2031 році, а фінансування програми повинно бути враховане в бюджеті на 2022 фінансовий рік.

Читайте також: MQ-9 Reaper продемонстрував нові можливості: безпілотник готовий до складних місій