xcounter
#

"Безпілотний винищувач": MQ-9 Reaper знищив ціль ракетою "повітря-повітря"

"Безпілотний винищувач": MQ-9 Reaper знищив ціль ракетою "повітря-повітря"
3824

Безпілотник MQ-9 Reaper успішно знищив імітатор крилатої ракети за допомогою високоточної ракети класу "повітря-повітря"

"3 вересня 2020 року на базі ВПС США Кріч, штат Невада, MQ-9 провів успішні випробування ракети AIM-9X Block 2 проти безпілотного літального апарата BQM-167, який імітував крилату ракету", – йдеться у звіті американських військово-повітряних сил.

Під час випробувань екіпаж отримав інформацію, знайшов та відстежив ціль й потім здійснив маневр, щоб коректно використати ракети AIM-9X проти імітатора крилатої ракети.

Читайте також: У США представили "найінтелектуальніший" безпілотник Ghost 4: він вміє літати в "рої" й автономно відстежувати цілі (відео)
MQ-9 Reaper
Фото з випробувань

Це вже друге випробування, під час якого безпілотник MQ-9 Reaper використовує ці ракети для знищення цілей. Перший постріл ракетою "повітря-повітря" безпілотник здійснив у листопаді 2017 року.

"З 2017 року ми досліджували та довели ефективність MQ-9 з використанням ракет AIM-9X", стверджується у повідомлені ВПС США, де йдеться також про те, що "об‘єднана команда продемонструвала здатність інтегрувати можливості MQ-9 в основні бойові операції у різних місіях під час масштабних навчань".

Як стверджують військові експерти, інтеграція в MQ-9 Reaper ракет "повітря-повітря" є розумною та технічно просунутою еволюцією платформи, завдяки якій безпілотник зможе виконувати нові оборонні чи наступальні операції.

Ракету AIM-9X мають на озброєнні такі літаки, як F-22 та F-35. Протягом останніх років ця ракета була модернізована з використанням удосконалених технологій високоточного наведення та цілевказання "поза межами прямої видимості".

MQ-9 Reaper

Раніше Defense Express розповідав, що безпілотник MQ-9 Reaper навчився самостійно виявляти й відстежувати цілі.

Так, компанія General Atomics Aeronautical Systems провела успішні льотні випробування безпілотника MQ-9 Reaper зі системою штучного інтелекту Agile Condor від SRC, Inc.

Водночас американські компанії розпочинають пропонувати ВПС США проєкти безпілотників на заміну MQ-9 Reaper. Серед вимог американського оборонного відомства – дешева ціна та штучний інтелект.

Першу партію нових дронів, як сподівається Пентагон, військові мають отримати у 2031 році, а фінансування програми повинно бути враховане в бюджеті на 2022 фінансовий рік.

Читайте також: Аналіз бойового досвіду: як ворог застосовує цивільні або саморобні безпілотники на сході України