xcounter
#

Після проблем з "гаубицями-самовбивцями" та гнилими Humvee, у США будуть розбиратися з проблемами на складах

10070
M777. Фото: U.S. DoD
M777. Фото: U.S. DoD

Проблемні бронемашини Humvee та гаубиці M777, які буквально були небезпечні для екіпажів і ледь не приїхали в Україну, Армія США буде розбиратися з проблемами на своїх складах за кордоном

Армія США буде працювати над виправленням помилок зі зберігання свого озброєння та військової техніки на складах за кордоном після того, як раніше виявилося, що Україна отримувала несправну зброю, розповідає видання Defense One.

Так, річ у тім, що Армія США має за кордоном одразу сім великих складів для зберігання ОВТ, щоб у разі потреби швидко перекидувати військових у ті чи інші міста без потреби відправки танків, САУ чи іншої техніки.

Читайте також: Нові рідкісні кадри, як ЗСУ використовують високоточні ракети APKWS в "дуеті" з Humvee

Водночас, як нещодавно стало відомо, не вся ця техніка, судячи з усього, зберігалася в належних умовах та не обслуговувалася належним чином – яскравим прикладом є ситуація з 29 бронемашинами Humvee M1167 (версія з ПТРК) і шістьма гаубицями M777 з 401-го батальйону в Кувейті.

Humvee M1167 Україна ПТРК Tow
Humvee M1167. Фото – AM General

Так, у випадку з Humvee, хоч і логісти стверджували, що всі машини справні, коли наказали відправити ці машини, виявилося, що вони просто не працюють – бронетехніка мала проблеми з розрядженими батареями, витоком рідини та несправними датчиками.

Але й це не все, бо коли машини приїхали в Європу (щоб згодом відправити їх в Україну), виявилося, що 25 з 29 машин потрібно було замінити шини, бо вони прогнили. А коли їх замінили, то в одній машині знову виявили проблему з гниллю. Хоча за стандартом, який відомий як "Технічне керівництво 10/12", ОВТ мають зберігатися на складах підтримуватися у такому стані, щоб їх можна було експлуатувати або взагалі без ремонту або ж після незначних ремонтних робіт.

Проблеми також були і з гаубицями M777, які, за словами відповідального за склади, не могли бути відправлені в Україну через низку проблем – як відзначається, підрядник (ним є Amentum Services, хоча в звіті Генерального інспектора конкретна назва не згадується) протягом 19 місяців пропустив як щоквартальне, так і щорічне обслуговування.

M777 гаубиці Україна США
Гаубиці M777. Фото – U.S. DoD

Зокрема у чотирьох з шести гаубиць M777 були проблеми з затворами, і якби ці гаубиці просто кинули на поле бою, це б могло призвести до загибелі розрахунку артилерійської системи. Крім цього, гаубиці також мали старі гідравлічні рідини, і це б вплинуло на подальші проблеми з системами.

гаубиця M777
M777 працює в Україні. Фото – ОК "Південь"

Але навіть коли ці проблеми були виправлені, а гаубиці M777 "поїхали" в Європу, там виявили нові недоліки – зокрема несправні ударно-спускові механізми, і через нові ремонтні роботи відправку систем в Україну довелося знову перенести.

Тому тепер армійські керівники "розглянуть всі аспекти цього випадку і внесуть необхідні удосконалення" в програму армійських запасів Army Prepositioned Stock (APC). Таку заяву зробив офіційний представник служби Джейсон Ваггонер.

Так, після звіту Генерального інспектора Пентагону з критикою недоліків щодо зберігання техніки на складах та звинувачень підрядників, у Командуванні матеріальних засобів Армії США випустили власний звіт, в якому, з одного боку, взяли до уваги низку рекомендацій, а з іншого – відзначили, що насправді Конгрес виділяє менше коштів на обслуговування складів, ніж потрібно. Наприклад, у 2023 році було отримано лише 30% необхідних коштів – при потребі у 91,3 млн доларів, було виділено лише 27,8 млн доларів.

У Командуванні також не згодні з тим, що підрядник мав би підтримувати технічний стан ОВТ на рівні, що був визначений Генеральним інспектором – ймовірно через формальну різницю у термінах між "умовами зберігання техніки" та "умовами видачі".

До речі, це вже не вперше, коли Генеральний інспектор звертає увагу на проблеми у 401-му батальйоні та у підрядника – так, у 2018 році відзначалося, що Армія США не стежила за підрядником, через що персонал складу не підтримував визначені графіки циклічного технічного обслуговування.

Читайте також: Чи можуть M777 піти в минуле, ремонт HIMARS в умовах інтенсивної війни та інші висновки США з війни в Україні