xcounter
#

Чи можуть M777 піти в минуле, ремонт HIMARS в умовах інтенсивної війни та інші висновки США з війни в Україні

9750
Гаубиця M777
Гаубиця M777

Військові США вражені творчим підходом ЗСУ до використання зброї на полі бою і роблять висновки з війни в Україні для створення нової зброї

Війна в Україні стала справжньою "збройною лабораторією у всіх сенсах", під час якої проводяться низка "бойових випробувань" в реальних умовах – про це розповідає видання CNN. Водночас для американських військових ця війна стала "неймовірним джерелом даних про корисність власних систем".

Але спершу – про українське

Передусім у матеріалі CNN згадується ось таке – українським розробникам вдалося створити "саморобну систему наведення", яка дуже ефективно продемонструвала себе під час наведення вогню артилерійських систем на російські цілі.

Читайте також: Рашисти знайшли як обійти санкції Заходу та збільшити імпорт комплектуючих для зброї мінімум на 10%
САУ 2С7
Українська САУ 2С7 "Піон", фото ілюстративне

Так, завдяки програмному забезпеченню українського виробництва низка планшетів та смартфонів перетворилася на складні інструменти наведення, які широко використовуються військовими – мобільний застосунок передає супутникові та інші розвідувальні дані в режимі реального часу, його легко оновлювати і воно досить доступне для широкого кола.

Ракетні системи та артилерія

Американські військові також активно відстежували, як їх власна зброя використовується на полі бою і які уроки вони можуть винести з цього для майбутніх конфліктів. Зокрема, їх цікавило те, як їхні системи озброєння працюють за умов інтенсивного використання і які боєприпаси обидві сторони використовують у цій складній війні.

Зокрема, американські фахівці активно вивчали роботу ракетної системи M142 HIMARS, зокрема отримали цінні уроки про частоту технічного обслуговування цієї машини за умов інтенсивного використання. Крім того, те, як Україна використовувала обмежені запаси ракет, щоб бити по командних пунктах, штабах і складах забезпечення тощо "стало одкровенням" для американських військових і "воєначальники будуть вивчати це протягом багатьох років".

Ще один урок стосується буксированої артилерії – один з американських офіцерів вважає, що такі системи, як M777, можуть "піти в минуле" – бо їх складно швидко переміщувати, а у світі, де існують баражуючі боєприпаси і розвідувальні БПЛА, ще й дуже складно сховати від ворожих очей.

І також бронетехніка

Активне використання дешевих дронів, зокрема баражуючих боєприпасів на кшталт російського "Ланцета" на полі бою, впливають на рішення американських компаній щодо власних розробок.

Зокрема, BAE Systems вже розповіла, що вивчення досвіду використання дронів-камікадзе вплине на те, як вони розробляють нову бойову броньовану машину. Зокрема розробники змушені задуматися про те, як додати більше броні для захисту машин від атак зверху.

***

Загалом американці вражені українською винахідливістю і високо оцінюють здатність українців знаходити ефективні і нестандартні рішення на полі бою, які заповнюють важливі тактичні проблеми. Це і використання БПЛА, і 3D-принтери, які виготовляють запасні деталі для ремонту важкої техніки, і саморобні мобільні ракетні установки, і HARM на МіГ-29 тощо – десятки інновацій на полі бою, вигадані майже за рік війні.

Читайте також: Військові ЗСУ вже прибули в США, щоб вчитися збивати російські Х-22 та "Іскандери"