xcounter
#

"Оплот" та БТР-3Е на захисті Таїланду, корвети для ВМСУ та бойові лазери для есмінців: події тижня від Defense Express

11528
БМ "Оплот-М" під час навчань у квітні 2021 року / Фото: BATTLEFIELD DEFENSE
БМ "Оплот-М" під час навчань у квітні 2021 року / Фото: BATTLEFIELD DEFENSE

БМ "Оплот-М" та БТР-3Е продовжують стояти на захисті інтересів Таїланду, дев’ять есмінців ВМС США отримають бойові лазери, а на "Океані" готуються до початку будівництва корветів для ВМСУ: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Попри мрії "експертів" з РФ

Підрозділи Королівського корпусу морської піхоти, Сухопутних військ Армії Таїланду та ССО цієї країни, 9 квітня ц.р. провели чергові спільні навчання з бойовими стрільбами з залученням танків БМ "Оплот-М" та бронетранспортерів БТР-3Е1.

Читайте також: Коли ЗСУ чекати на "Блискавку": стало відомо про останні напрацювання у створенні українських ракет

Цей захід вчергове"розбив" мрії російських медіа-"експертів" щодо начебто відмови військових цієї азійської країни від української військової техніки.

БМ "Оплот-М" та БТР-3Е1 на спільних навчаннях ВМС та СВ Королівської армії Таїланду у квітні 2021 року / Фото: BATTLEFIELD DEFENSE

Нагадаємо, ще з 2007 року Україна постачає в Таїланд бронетранспортери БТР-3 (та численні модифікації на базі цієї платформи). Загалом мова йде про експорт понад 200 бойових машин.

Ще одним "ляпасом" російському ВПК став тендер Сухопутних військ Таїланду під час якого розглядалася заміна застарілих M41 Walker Bulldog (близько 200 одиниць) на сучасні ОБТ. Тайські військові обирали серед таких машин як: український БМ "Оплот", російський Т-90 та німецький Leopard 2.

Танк
Українські БМ "Оплот-М" під час нещодавніх тренувань в Таїланді / Фото: BATTLEFIELD DEFENSE

Попри суттєво нижчу, демпінгуючу ціну за інших конкурентів, лобізм та політичний тиск, Таїланд майже відразу відкинув в аутсайдери російську техніку. Переможцем став український танк.

Однак, через антиукраїнську позицію Уряду Януковича та військову агресію з боку РФ у 2014 році, контракт з Таїландом на постачання 49 танків був виконаний із суттєвим запізненням...

Есмінці ВМС США та Чорне море

USS Roosevelt (DDG-80), Aegis-есмінець класу Arleigh Burke, мав 14 квітня увійти до Чорного моря у рамках стримування агресивних намірів РФ та підтримки територіальної цілісності України.

Есмінець класу Arleigh Burke
Есмінець класу Arleigh Burke проходить Босфор

Слідом за Roosevelt, наступного дня 15 квітня, пройти Босфор мав ще один ракетний есмінець - USS Donald Cook (DDG-75). Відповідно до раніше оголошеного плану обидва кораблі мали перебувати поблизу берегів України до 4 та 5 травня, відповідно конвенції Монтре, яка накладає обмеження на присутність в регіоні військових кораблів нечорноморських держав.

USS Donald Cook (DDG-75)
USS Donald Cook (DDG-75)

Проте у ніч на 15 квітня турецькі ЗМІ з посиланням на дипломатичні джерела повідомили, що поки США відкликали своє повідомлення щодо заходу двох Aegis-есмінців.

А ВМС США опублікували фото з USS Roosevelt (DDG 80) та USS Donald Cook (DDG 75) на базі Суда (Souda Bay) у Греції на острові Крит.

Есмінці ВМС США
USS Roosevelt (DDG 80) та USS Donald Cook (DDG 75) на базі Souda Bay

Таким чином, ВМС США поки тримають групу з двох ракетних есмінців на Криті. Ці кораблі доволі сильно змінюють баланс сил у регіоні, завдяки можливості утворити так звану A2AD зону - заборони доступу/закриття території. Тобто утворюють простір, в якому противник не може пересуватися без вагомих втрат.

На "Океані" готуються до початку будівництва корветів для ВМСУ

А саме – там почалися роботи над модернізацією сухого доку.

Як відзначили у прес-службі Миколаївського суднобудівного заводу "Океан", по завершенню цих робіт підприємство зможе будувати великовантажні судна та кораблі.

Сухий док завод
Сухий док "Океану" – один з найбільших в Європі й наразі єдиний з доступних в Україні / Фото: прес-служба Суднобудівного заводу "Океан"

"Відновлення працездатності сухого доку дає можливість Суднобудівному заводу "Океан" повернутися на ринок великовантажного суднобудування, а також виконувати судноремонт теплоходів довжиною до 300 м", - відзначили у прес-службі заводу.

Завод
Після завершення робіт українське підприємство буде здатне будувати кораблі та судна океанського класу / Фото: прес-служба Суднобудівного заводу "Океан"

На сьогодні працівники суднобудівного підприємства вже почали роботи над новим затвором, який буде складатися з восьми секцій вагою близько 100 тонн кожна. 800-тонний сталевий затвор забезпечить надійне перекриття камери й можливість штатного використання сухого доку.

"Вільха-М" на виставці в Іраку

У столиці Республіки Ірак місті Багдад, де з 10 по 13 квітня ц.р. проходить Міжнародна виставка IQDEX-2021 відбулася презентація одразу двох новітніх українських артилерійських систем "Вільха-М" та "Бар’єр-С".

РСЗВ
Прототип 543 "Бар’єр-С" та РСЗВ "Вільха-М" під час вогневих випробувань

Відповідне повідомлення було розміщено на офіційній сторінці Facebook державного підприємства "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром").

ДержККБ
Вироби ДККБ "Луч" на Міжнародній виставці IQDEX-2021 / Фото: КБ "Луч"

Окрім цього, на IQDEX-2021 представники київського КБ за підтримки ДП "СЗТФ Прогрес" привезли свої бестселери - ПТРК "Скіф" й ЛПРК "Корсар", а також 100 мм керований постріл для гармати БМП-3.

Бойові лазери для есмінців США

Військово-морські сили США розширюють поле для використання лазерних систем на своїх бойових одиницях.

Так, наразі флот озброює все більше своїх есмінців "несмертельною системою" Optical Dazzling Interdictor, Navy або ж ODIN. Наразі вже три есмінці класу Arleigh Burke мають на борту цю систему. До кінця 2021 кількість есмінців з системою ODIN має зрости до шести, а в наступні роки цей лазер мають отримати ще два есмінці.

Бойовий лазер есмінець
Лазер системи HELIOS має бути достатньо потужним для того, щоб збивати ворожі ракети

Разом з тим, дев’ятий есмінець, що має отримати лазерну зброю (йдеться про USS Preble) – матиме більш потужну лазерну систему High Energy Laser and Integrated Optical-dazzler and Surveillance – HELIOS, яку есмінець отримає вже до кінця цього року.

Гарної неділі!

Читайте також: Замовлень на ТКБМ "Дозор-Б" у 2021 році немає: бронемашина досі не пройшла кваліфікаційні випробування