xcounter
#

Новітня РСЗВ "Буревій", перехід на шасі Tatra та втрати на закупівлі БТР-4: події тижня від Defense Express

8816
Новітня РСЗВ "Буревій", перехід на шасі Tatra та втрати на закупівлі БТР-4: події тижня від Defense Express

Про новітню українську РСЗВ "Буревій", ймовірний перехід ЗСУ на чеські шасі Tatra, мільйонні втрати на закупівлі БТР-4: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Про втрати на закупівлі БТР-4

Постачання 45-ти одиниць БТР-4 до Збройних Сил України завдало збитків Україні на суму понад 230 млн гривень. Про це повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова у своєму звіті про роботу спецпрокуратур у військовій та оборонній сфері.

Читайте також: "Оборонка" без глянцю: Олег Уруський про реформу ОПК, "Укроборонпром", ДОЗ, чужу зброю та "золоту картку"
БТР-4
"Укроборонпром" з БТР-4 продовжує "генерувати" скандали

"Як виявлено спеціалізованою прокуратурою, лише на закупівлі для Збройних Сил України 45 бронетранспортерів, внаслідок існування неефективного механізму придбання озброєння під державні гарантії, зайво витрачено понад 230 млн гривень", - повідомила генеральний прокурор.

Мова йде про відомий контракт на постачання бронетранспортерів між Міністерством оборони України та "Харківським конструкторським бюро машинобудування ім. Морозова".

БТР-4
БТР-4 вирішили виготовляти зі сталі "71", попри готовність використовувати сталі країн-НАТО

Цікаво, що ціна за один БТР-4 для Збройних Сил України за цим контрактом складала 33,6 млн грн. Тобто, "неефективний механізм" коштував українській армії ще майже сім нових бойових машин.

Новітня українська РСЗВ "Буревій"

Шепетівський ремонтний завод, відповідно до спільного рішення з Міноборони, провів випробування новітньої реактивної системи залпового вогню "Буревій". Ця система розглядається, як заміна застарілим РСЗВ "Ураган", які знаходяться на озброєнні Збройних Сил України.

РСЗВ
РСЗВ "Буревій" від ДП "Шепетівський ремонтний завод"

Вогневі випробування цієї нової РСЗВ, що днями пройшли на одному з військових полігонів, ексклюзивно зафільмував Defense Express.

РСЗВ "Буревій" виконана у калібрі 220-мм та може використовувати всі наявні реактивні снаряди для "Урагану", а також нові, зі збільшеною з 35 до 65 км дальністю знищення цілей, які розробляються КБ "Південне" у рамках програми "Тайфун-2".

Нова реактивна система від "Шепетівського ремонтного заводу" оснащена цифровою системою управління вогню, включно із системою обміну інформацією на полі боя. Це дозволяє включити "Буревій" у єдиний розвідувально-ударний контур, коли інформація від засобів розвідки, на кшталт БПЛА, у режимі он-лайн передається на засоби ураження. Це мінімізує до лічених хвилин час від виявлення цілей до їх знищення.

Про чеські шасі Tatra

Як відомо, з початку року Кременчуцький автомобільний завод (ПрАТ "АвтоКрАЗ") почав процедуру банкрутства, а його майно наразі виставлено на продаж.

шасі Tatra
Tatra T 815-7T3R41 8х8 1R презентували як варіант для забезпечення ЗСУ ще на "Зброя та Безпека-2016"

Власне з цим і пов’язане тотальне "засилля" на цьогорічних тендерах Міноборони України вантажівок з сусідньої Білорусі (МАЗ).

З огляду на скрутне становище вітчизняного виробника та певну ненадійність сусідів, яки є членами ОДКБ (тобто військовими союзниками нашого ворога - РФ) українські військові намагаються знайти іншого партнера, який би відповідав сучасним вимогам й одночасно не знаходився в зоні "ризику".

шасі Tatra
Польові випробування ДПСУ багатоцільової вантажівки Tatra (T 815-7L0R59 19 257 4x4.1R). Грудень 2016 року / Фото: Телерадіостудія інформаційного агентства ДПСУ

Одним з таких варіантів, схоже може стати продукція компанії Tatra Trucks. Ця компанія відома як своєю роботою (вона є третім у світі виробником з найстарішою історією) так і більш-менш знайома на вітчизняному ринку.

"Зелене світло" оборонним проєктам

Кабінет Міністрів затвердив перелік зі 103 пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на 2020—2023 роки. Серед них знайшлось місце і проєктам у сфері оборони, авіаційній та космічній сферах

Оборонні проєкти
Ан-178, ракетні двигуни, важка БМП, боєприпаси та інше – Уряд увімкнув "зелене світло" оборонним проєктам

У середу, 18 листопада цього року, на черговому засіданні Уряд затвердив перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023-го року. До нього увійшли, зокрема, проєкти у сферах охорони здоров’я, енергетики, транспорту, культурної та туристичної інфраструктури, спортивної інфраструктури, наукової та освітньої інфраструктури, переробної промисловості, авіаційної та космічної промисловості, оборонної сфери, поводження з відходами, природоохоронної сфери, надання послуг поштового зв’язку.

БМП "Кевлар"
БМП "Кевлар" - серед пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на 2020—2023 роки

Остаточний варіант переліку ще не оприлюднений, однак, згідно з проєктом переліку, що наразі оприлюднено на сайті КМУ, передбачається проведення дослідно-конструкторських робіт з імпортозаміщення покупних комплектуючих виробів та матеріалів виробництва РФ на літаках родини Ан-1х8 (Ан-148, Ан-158, Ан-178) на ДП Антонов та їх серійне виробництво за кредитні кошти та власні кошти ДП Антонов.

Ан-178
Український близькомагістральний транспортний літак з турбореактивними двигунами Ан-178

Урядом також планується будівництво ракетно-космічного комплексу повітряного старту за кошти держбюджету та міжнародної технічної допомоги, а також створення рідинного ракетного двигуна РД870 – за кошти державного бюджету та кошти інвестора.

Крім того, в пріоритеті уряду і ряд оборонних проєктів. Деталі – в огляді Defense Express.

Той, що витискає наш БТР-3 з Таїланду

Раніше Таїланд підписав два контракти з китайською державною корпорацією Norinco на поставку 75 колісних бойових броньованих машин сімейства ZBL-08 (експортне позначення VN1), частина з яких вже поставлена до тайської армії.

БМП/БТР VN1
Китайський БМП/БТР VN1

ZBL-08 - це чотиривісна повнопривідна машина. Бронекорпус забезпечує захист від великокаліберних куль при обстрілі з передніх кутів і від менших калібрів з інших ракурсів. Використовується передньомоторна компонування. Це вивільняє центр і корму корпусу для розміщення корисного навантаження - озброєнь або десанту.

БТР ZBL-08 оснащений 30-мм гарматою, копією 2А72, і кулеметом. Також можливе застосування ракет китайського ПТРК HJ-73C. Для управління вогнем використовуються сучасні оптичні та оптико-електронні засоби.

Китай нині активно витискає українську бронетехніку з ринку, який тривалий час вважався майже стратегічним партнером України у Південно-Східній Азії у сфері військово-технічного співробітництва. Зокрема, саме Таїланд став стартовим покупцем на новий український танк "Оплот", а також закупив значну кількість бронетранспортерів БТР-3. Деякі деталі – в матеріалі Defense Express.

Гарної неділі!

Читайте також: Туреччина поновила пошуки двигуна для танку Altay. Україна буде у грі?