xcounter
#

Новий легкий танк США має проблему з "отруйною гарматою": чи стане вона критичною для машини

11983
Легкий танк Griffin
Легкий танк Griffin

Перші серійні машини мають бути поставлені вже в цьому році і до того треба розібратися з головними "хворобами" нового легкого танка

Минулого року у США завершилася чотирирічна епопея з вибором легкого танка для Армії США і Пентагон зрештою обрав переможця: ним став проект Griffin від компанії General Dynamics, яка отримала 1,14-мільярдний контракт на виробництво легкого танка Mobile Protected Firepower (MPF), розповідає видання Breaking Defense.

Читайте також: РФ активно тестує легкий танк "Спрут-СДМ1" в акваторії Чорного моря: за вогневою потужністю його порівнюють із Т-90МС
Легкий танк Griffin
Легкий танк Griffin

Втім, звіт директора з оперативних випробувань і оцінки (DOT&E) за 2022 рік хоча і говорить про "задовільний прогрес" у реалізації проекту, але відзначає "низку вразливих місць", які мають бути виправлені.

Серед питань, які виникли – вдосконалення сумісності танка і піхотного цілевказання, внесення змін у систему охолодження автомобіля та його "показники живучості" тощо. Втім, найбільше, що здивувало – це проблема з самою 105-мм гарматою: коли з неї стріляють, машина заповнюється "отруйною парою", яка накопичувалася навколо екіпажа. Через це екіпаж мав тримати люки машини відкритими, щоб "впускати свіже повітря" у танк.

Griffin
Легкий танк Griffin

Втім, у розробників вже є рішення для цієї проблеми – оснастити танк системою продування для видалення цієї небезпечної пари. Цю систему планують протестувати у березні цього року, щоб перевірити її ефективність перед тим, як армія отримає перші серійні машини приблизно у грудні 2023 року.

Читайте також: Південна Корея показала легкий танк на базі БМП К21, який хоче продати Індії