xcounter
#

РФ активно тестує легкий танк "Спрут-СДМ1" в акваторії Чорного моря: за вогневою потужністю його порівнюють із Т-90МС

4841
​Легкий плаваючий танк "Спрут-СДМ1"
​Легкий плаваючий танк "Спрут-СДМ1"

Прийняти на озброєння легкий танк "Спрут-СДМ1" можуть вже у 2022 році

Легкий плаваючий танк "Спрут-СДМ1", створений холдингом "Высокоточные комплексы", пройшов перший етап державних випробувань у морських умовах. Про це повідомляє пресслужба російської корпорації "Ростех", до якої входить цей холдинг.

У рамках першого етапу випробувань машину перевіряли на здатність долати водні перешкоди в акваторії Чорного моря, а також на можливість транспортування великими десантними кораблями.

Читайте також: Святкування дня ВМФ РФ в Севастополі скасовується: окупанти злякались коронавірусу - і не дарма

Легкий танк
У РФ стверджують, що легкий танк "Спрут-СДМ1" підтвердив свої "високі водохідні якості"

Як стверджують у "Ростех", найближчим часом розпочнеться другий етап випробувань, під час якого машина має підтвердити можливості комплексу озброєння на плаву.

"У рамках другого етапу машина має продемонструвати роботу 125-мм самохідної протитанкової гармати 2С25 та ефективність її застосування в умовах штилю, а також під час хвилювання моря до трьох балів", – йдеться у повідомленні.

Легкий танк
"Спрут-СДМ1" під час одного з етапів випробувань

Окремо зазначається, що восени цього року продовжаться кліматичні та ходові випробування танка: у рамках останніх він має подолати 8000 км – це повний обсяг гарантійного пробігу.

легкий танк
"Спрут-СДМ1" під час випробувань у Чорному морі

Повний цикл держвипробувань машина має закінчити на початку 2022 року, за результатами яких виробник може приступити до серійного випуску машин, а власне танк буде рекомендований до прийняття на озброєння армією РФ.

Легкий танк

На випробуваннях

Легкий танк "Спрут-СДМ1" створюється для Повітряно-десантних військ РФ, але також активно просувається й для закордонного покупця.

"У першу чергу, ми орієнтуємося на ринки Індії, Азії, Близького Сходу", – зазначає індустріальний директор кластеру озброєнь, боєрпипасів та спецхімії "Ростеха" Бекхан Оздоєв.

Як впевнені у "Ростех", цей танк не поступається за вогневою потужністю машинам типу Т-80 чи Т-90, а за рухливістю на суші та воді – БМД-4М.

Легкий танк
Вогневі випробування танка заплановані протягом всього терміну держвипробувань на кожному етапі

Легкий танк "Спрут-СДМ1" оснащений 125-мм гарматою 2А75 – комплекс озброєння передбачає використання бронебійно-підкаліберних, кумулятивних та осколково-фугасних снарядів, а також боєприпасів з дистанційним підривом. Дальність ураження цілей – до 5 км. Машина вагою 18 тонн оснащена 500-сильним двигуном УТД-29, що забезпечує рух по суші зі швидкістю до 70 км/год та по воді – до 10 км/год. Екіпаж – 3 осіб.

Читайте також: Десантно-штурмові частини ЗСУ готуються змітати "вертикальний охват" від армії РФ