xcounter
#

Норвегія дасть ЗСУ цікаві машини M548, які не тільки для бездоріжжя, але й для артилерії

11168
Процес доставки норвезьких NM199 для України, фото - Forsvaret
Процес доставки норвезьких NM199 для України, фото - Forsvaret

Близько півсотні таких транспортерів стояло на зберіганні, але тепер посилять наше військо

Уряд Норвегії ухвалив рішення виділити Україні "орієнтовно 50" гусеничних машин M548, створених на базі бронетранспортера M113, що також мають місцеве позначення NM199. Такі машини стояли на базах зберігання норвезької армії, але тепер проходять відновлення, і будуть передані ЗСУ для використання в умовах бездоріжжя.

Зазначається, що такі гусеничні транспортери будуть гарним доповненням до колісних вантажівок, та зможуть використовуватись для доставки боєприпасів та інших необхідних ресурсів для наших військ на передовій, зазначається в повідомленні норвезького уряду.

Читайте також: Азербайджан розпочав нову військову операцію у Нагірному Карабасі
Процес доставки норвезьких NM199 для України, фото - Forsvaret

Скільки загалом машин типу NM199 (вони ж M548) могло або ще може бути на зберіганні в збройних силах Норвегії, даних у відкритому доступі нема. Відомо, що M548 може брати на борт близько 5 тонн вантажу, та до 4 осіб в кабіну, максимальна швидкість ходу по шосе – до 61 км/год, дальність ходу – до 480 км, може також оснащуватись кулеметом калібру 12,7 мм для самооборони.

Тут також варто згадати, що машини типу M548 створювались ще у 1960-х роках, і під дещо інші завдання – як транспортер під контрбатарейний радар AN/MPQ-32, котрий однак так і не пішов у серію. І зважаючи на таку цікаву обставину, американські військові почали використовувати M548 в першу чергу як транспортер для доставки снарядів до САУ типів M109 та M110. Окрім того, M548 також виступив базою для різного роду спеціалізованих машин, наприклад – як база для пускової установки під ОТРК MGM-52 Lance.

Процес доставки норвезьких NM199 для України, фото - Forsvaret

Що в свою чергу вказує, що після майбутнього отриманняNM199 від Норвегії бійці ЗСУ зможуть знайти таким машинам різноманітне застосування, тобто – не тільки для логістичного забезпечення військ на передньому краю оборони в умовах бездоріжжя, але й наприклад як транспортний засіб для підтримки артилерії.

Тим більш, ми уже маємо цікавий приклад, коли Австралія передала Україні певну кількість бронетранспортерів M113AS4 ALV саме у логістичній версії Ute, призначених для транспортних завдань в умовах бездоріжжя, але на початку весни цього року такі бронемашини засвітились як "таксі" для доставки наших військ на передову на Сході нашої країни.

Австралійська M113AS4 ALV в строю ЗСУ, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Поляки протестують F-16 в експлуатації "з дороги посеред лісу": щоправда саму дорогу дуже сильно адаптували