xcounter
#

Чому в США нема ракет MGM-52 Lance, які були "попередниками" ATACMS

16433
Американський ОТРК MGM-52 Lance, фото ілюстративне, автор - 270862
Американський ОТРК MGM-52 Lance, фото ілюстративне, автор - 270862

Відповідь на це питання може заодно показати, чому США не займались системно арсеналом своїх ОТРК

З 1972 по 1992 роки Армія США мала на озброєнні оперативно-тактичний ракетний комплекс із балістичною ракетою MGM-52 Lance, що став своєрідним "попередником" ракет ATACMS. Хоча б в тому, що ATACMS розроблявся саме як заміна для MGM-52 Lance із значно вищими характеристиками.

В період "Холодної війни" американські військові розглядали ОТРК саме як засіб для бойових дій в Європі проти СРСР, зокрема з використанням ядерної та іншої зброї масового ураження. Це в свою чергу накладало загальний "відбиток" і на характеристики самого MGM-52 Lance (і на початкові характеристики ATACMS також), і на формат використання ОТРК також.

Читайте також: Чому Україні потрібен комплекс радіотехнічної розвідки на базі БПЛА: про переваги української Gekata
Американський ОТРК MGM-52 Lance, архівне зображення від MilitaryImages.net

Міжнародний центр стратегічних досліджень (CSIS) в рамках свого проекту Missile Treat деталізує, що при довжині корпусу в 6,1 метрів MGM-52 Lance мав стартову масу від 1,5 тонн (залежно від типу використовуваної БЧ) та дальність пуску до 130 км. Виробництво таких ракет тривало з 1972 по 1980 роки, загалом було виготовлено 2,1 тисяча одиниць ракет Lance.

Цей ОТРК призначався для ураження ворожих командних пунктів, танкових підрозділів та інших військ противника на марші, та об’єкти військової логістики. Для виконання таких завдань MGM-52 Lance міг споряджатись або ядерною боєголовкою потужністю до 100 кілотонн, або ж звичайною касетною БЧ. Пускова установка під цю ракету типу M752 була виконана на базі бронетранспортера M113, на цю ПУ вміщувалась одна ракета, транспортно-заряджальні машини могли вести по дві MGM-52 Lance.

Американський ОТРК MGM-52 Lance, архівне зображення з відкритих джерел

Станом на 1990 рік Армія США мала в Європі 88 пускових установок ОТРК MGM-52 Lance, 700 ядерних боєголовок та 300 звичайних БЧ до цих ракет.

На тлі завершення "Холодної війни" американським військовим ОТРК як інструмент війни в Європі стали вже неактуальними. Тому комплекс Lance й був знятий з озброєння в 1992 році, а до 1993 року всі ядерні боєголовки до таких ракет були вивезені на територію США. Початково планувалось, що "наступник" MGM-140 ATACMS також матиме в першу чергу ядерне спорядження, але ці плани зазнали корекції, і цей ОТРК найбільшого поширення зазнав саме в касетному спорядженні.

Американський ОТРК MGM-52 Lance, фото ілюстративне, автор – Kelly Michals

Після формального зняття з озброєння Армія США знайшла інше цікаве застосування для ракет MGM-52 Lance – використовувались як мішені під час випробувальних пусків зенітних ракет типів PAC-1, PAC-2 та PAC-3 до ЗРК Patriot, зокрема для відпрацювання рішень по технології hit-to-kill. Також – для випробувань протиракетної системи AEGIS та навчань персоналу комплексів Patriot для ведення протиракетної оборони.

Схоже, що американські військові мали настільки багато списаних MGM-52 Lance як "розхідного матеріалу" під такі завдання, що останній пуск таких ракет відбувся аж в 2017 році, тобто за 25 років після формального зняття з озброєння.

Американська ракета MGM-52 Lance, фото ілюстративне, автор – George Neat

Все вищевикладене ілюструє зокрема, чому США мають доволі обмежений запас оперативно-тактичних ракет, що використовують зокрема як аргумент поки що не казати "так" Україні по передачі ATACMS, і також – чому можуть бути нюанси з касетними варіантами тих же ATACMS, про що Defense Express розповідав у окремій публікації.

Пояснення просте – США не готувались до війни, особливо в Європі, під час якої потрібно буде відстрілювати багато оперативно-тактичних ракет, хіба що готувались до завдань протиракетної оборони, де все вирішує навченість персоналу та характеристики протиракетних комплексів.

Американський ОТРК MGM-52 Lance, архівне зображення від MilitaryImages.net
Читайте також: Які саме F-16 Україна отримає від Нідерландів та Данії: що необхідно знати про їх стан та модернізації