xcounter
#

Азербайджан розпочав нову військову операцію у Нагірному Карабасі

Азербайджан розпочав нову військову операцію у Нагірному Карабасі
3427

Початок нової операції Азербайджану майже співпав з початком Другої війни за Нагірний Карабах, яка розпочалась 27 вересня й тривала 44 дні

Міністерство оборони Азербайджану офіційно оголосило про початок "антитерористичних заходів локального характеру" у Нагірному Карабасі.

Повідомляється, про застосування високоточного озброєння з метою ураження позицій формувань збройних сил Вірменії, включно з оборонними вузлами, військової техніки та об'єктів військового призначення. А на відео зі Степанакерту (Ханкенді), який є найбільшим містом регіону, чути активну роботу артилерії.

Читайте також: Поляки протестують F-16 в експлуатації "з дороги посеред лісу": щоправда саму дорогу дуже сильно адаптували

Рішення про початок бойових дій аргументується тим, що з боку збройних сил Вірменії здійснювали численні провокації, проводилось мінування, зокрема й на території Азербайджану силами диверсійно-розвідувальних груп, у результаті чого загинули азербайджанські військові, здійснювалось облаштування позиції та створення нових ліній оборони.

Також, як зазначає Баку, підрозділи збройних сил Вірменії не покинули регіон попри досягнуту 10 листопада 2020 року домовленість, яка була досягнута після завершення Другої війни за Нагірний Карабах.

Також зазначимо, що на кадрах з місця подій видно, що Азербайджан активно знищує протиповітряну оборону противника. Зокрема вже підвтверджено ураження вірменського ЗРК "Тор".

Про проведення операції Азербайджан вже повідомив командування миротворчого контингенту РФ та керівництво спільного турецько-російського моніторингового центру. На момент публікації з боку Вірменії офіційної заяви щодо цього опубліковано не було, а єдине повідомлення від 13:10 (за київським часом): "ситуація на кордонах Вірменії відносно стабільна". Але зазначимо, що так звана Нагірно-Карабахська республіка офіційно не визнається Вірменією.

Зазначимо, що початку операції передувала концентрація військової техніки та наземних підрозділів, яка була з початку вересня. Зазначимо, що тоді Defense Express вже порівняв поточні сили Азербайджану та Вірменії. А доволі серйозні ознаки того, що війна за Нагірний Карабах може спалахнути у будь-який момент говорило й те, що у квітні цього року доволі несподівано відбулась ескалація у регіоні під час якої у хід пішла артилерія.

Нагадаємо, що Друга війна за Нагірний Карабах розпочалась майже рівно три роки тому, 27 вересня. Вона тривала 44 дні й завершилась встановленням контролю Азербайджану над Нагірним Карабахом. За домовленістю вірменські сили мали покинути регіон, включно з містом Шуша, а на територію зайшли російські миротворчі сили.

Читайте також: Боєприпаси на 400 млн євро від Німеччини, але без Taurus: скільки це у снарядах
ТЕГИ Війна