xcounter
#

Нагірний Карабах "заморожується": Вірменія, Росія і Азербайджан домовились про припинення війни. Що далі?

У зоні протистояння розгортається російський миротворчий контингент - на 5 років з продовженням...
Нагірний Карабах "заморожується": Вірменія, Росія і Азербайджан домовились про припинення війни. Що далі?
1098

Прем'єр-міністр Вірменії підписав з президентами Росії і Азербайджану документ про припинення війни у Нагірному Карабасі. Про це було оголошено в ніч 10 листопада. Тепер війна стане іншою.

У зоні вчорашнього протистояння вже розгортається контингент Російської Федерації у кількості 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.

Ці сили та засоби вже почали передислокацію військово-транспортними літаками з подальшим переміщенням до Нагірного Карабаху. Основа цього контингенту - 15-я окрема мотострілецька бригада Центрального військового округу, що дислокується в Самарській області.

Читайте також: Bayraktar TB2 у Нагірному Карабасі: заявлено про знищення майже 1000 цілей на 1,9 млрд доларів

Термін перебування контингенту Російської Федерації у зоні недавніх бойових дій - 5 років з умовою продовження. Розгортання російських підрозділів у Нагірному Карабаху - один з дев'яти пунктів документу про примирення, який 10 листопада підписали лідери Азербайджану, Вірменії та Росії.

1. Оголошується про повне припинення вогню і всіх військових дій в зоні нагірно-карабаського конфлікту з 00 годин 00 хвилин за московським часом 10 листопада 2020 року. Азербайджанська Республіка і Республіка Вірменія, далі іменовані Сторонами, зупиняються на займаних ними позиціях.

2. Агдамський район і території, утримувані Вірменською Стороною в Газахскому районі Азербайджанської Республіки, повертаються Азербайджанській Стороні до 20 листопада 2020 року.

3. Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору розгортається миротворчий контингент Російської Федерації в кількості 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.

4. Миротворчий контингент Російської Федерації розгортається паралельно з виведенням вірменських збройних сил. Термін перебування миротворчого контингенту Російської Федерації - 5 років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна із Сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну про свій намір припинити застосування даного положення.

5. З метою підвищення ефективності контролю за виконанням Сторонами конфлікту домовленостей розгортається миротворчий центр по контролю за припиненням вогню.

6. Республіка Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджанській Республіці Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року - Лачинський район, залишаючи при цьому за собою Лачинський коридор (шириною 5 км), який буде забезпечувати зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не зачіпатиме місто Шушу.

7. Внутрішньо переміщені особи і біженці повертаються на територію Нагірного Карабаху і прилеглі райони під контролем Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців.

8. Проводиться обмін військовополоненими і іншими утримуваними особами і тілами загиблих.

9. Розблокуються всі економічні та транспортні зв'язки в регіоні. Республіка Вірменія забезпечує транспортне сполучення між західними районами Азербайджанської Республіки і Нахічеванської Автономною Республікою з метою організації безперешкодного руху громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках. Контроль за транспортним сполученням здійснюють органи Прикордонної служби ФСБ Росії.

За згодою Сторін в найближчі три роки буде визначено план будівництва нового маршруту руху по Лачинському коридору, що забезпечує зв'язок між Степанакертом і Вірменією, з подальшою передислокацією російського миротворчого контингенту для охорони цього маршруту.

Азербайджанська Республіка гарантує безпеку руху по Лачинському коридору громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.

За згодою Сторін буде забезпечено будівництво нових транспортних комунікацій, що зв'язують Нахічеванську Автономну Республіку з західними районами Азербайджану".

Читайте також: Азербайджан збив російський Ми-24 над Вірменією: чому та які можливі наслідки (відео)
ТЕГИ Війна