xcounter
#

Азербайджан збив російський Ми-24 над Вірменією: чому та які можливі наслідки (відео)

2012
Збитий Ми-24 був приписаний до 102-ої військової бази РФ
Збитий Ми-24 був приписаний до 102-ої військової бази РФ

Біля кордону з Азербайджаном був збитий російський вертоліт Ми-24

Російський вертоліт Ми-24 був збитий військовослужбовцями армії Азербайджану на території Вірменії. Інцидент стався о 16:30 за київським часом біля селища Єрасх, яке знаходиться на півдні країни біля кордону з Туреччиною, Іраном та Азербайджаном.

Вертоліт здійснював супроводження колони російської військової техніки, яка йшла зі 102-ої військової бази РФ, що розташована у Ґюмрі у 190 км на північ від місця падіння.

Читайте також: Ударні БПЛА Азербайджану знищили новітній ЗРК "Тор-М2КМ" російського виробництва (відео)

(достовірність відео не перевірено)

Вертоліт був збитий пострілом з переносного зенітного ракетного комплексу. Як повідомляють російські ЗМІ, двоє з трьох членів екіпажу загинули, ще один з травмами середньої тяжкості доставлений до шпиталю.

Міністерство закордонних справ Азербайджану повідомило, що визнає знищення російського Ми-24 та підкреслює, що рішення на знищення було прийнято з огляду на те, що вертоліт йшов нижче висоти його виявлення засобами ППО у безпосередній близькості до кордону у темний час доби. Тому, враховуючи активні бойові дії у зоні Нагірного Карабаху, а також той факт, що вертольоти російської армії не ніколи не з'являлись у цьому районі, черговий розрахунок прийняв рішення збити вертоліт.

Ми-24 мапа
Орієнтовне місце падіння Ми-24

"Азербайджанська сторона приносить вибачення російській стороні у зв'язку з цим трагічним інцидентом, який має характер випадковості і не був спрямований проти російської сторони", - йдеться у повідомленні МЗС Азербайджану, в якому також підкреслено готовність виплати відповідну компенсацію.

Водночас зазначимо, що у районі селища Єрасх проходить важлива траса, яка зв’язує північну та південну Вірменію, а також маршрут до Нагірного Карабаху через Лачинський коридор.

На момент написання матеріалу, Кремль тримає мовчання. Проте ситуація доволі сильно нагадує епізод зі знищення турецьким F-16 російського Су-24 у небі над Сирією у 2015 році. Тоді, попри загрозу агресивної відповіді з боку РФ, відносини між Москвою та Анкарою загострились лише у політичній та економічній площині.

Проте, враховуючи те, що армія Азербайджану успішно просувається вглиб Нагірного Карабаху та взяла під контроль місто Шуша та "нависла" над "столицею" невизнаної республіки, реакція Кремля цілком може бути жорсткіша.

Чи стане знищення російського Ми-24 може формальним приводом для проведення РФ військової операції під егідою "примушення до миру" покажуть вже найближчі години.

Читайте також: Для озброєння БпЛА "Сокіл" будуть створені нові керовані боєприпаси