xcounter
#

Німеччина лише зараз посилилась першим ЗРК IRIS-T SLM: до цього у Бундесверу їх не було

1845
Пуск IRIS-T SLM
Пуск IRIS-T SLM

Лише після бойового використання в Україні німецький IRIS-T SLM став справжнім бестселером

Перший зенітний ракетний комплекс IRIS-T SLM від німецької Diehl був переданий замовнику - Федеральному управлінню Бундесверу з обладнання, інформаційних технологій і технічної підтримки - BAAINBw.

Передача першого ЗРК відбулась дійсно у доволі стислі строки - трохи більше року рік після замовлення. Нагадаємо, наприкінці серпня 2023 року було погоджено закупівлю шести комплексів IRIS-T SLM за близько 950 млн євро.

Читайте також: Бразилія хоче обміняти старі Leopard 1 на сучасні танки та БМП з доплатою

Як пише німецьке профільне видання Hartpunkt, спеціально для Бундесверу IRIS-T SLM прийшлось адаптувати до систем обміну інформації НАТО.

Саме тому, попри те, що цей самий ЗРК в Україні вже довів свою максимальну ефективність, BAAINBw буде проводити випробування комплексу аж до кінця 2025 року і лише після цього він буде переданий до повітряних сил. А загалом постачання триватимуть до 2027 року.

З боку Defense Express нагадаємо, що до цього часу єдиним оператором IRIS-T SLM був Єгипет та Україна, до яких можливо додати Швецію, як оператора IRIS-T SLS. Тому цілком можливо, що натівські системи автоматизованого обміну інформацією до ЗРК не були включені.

Але Diehl все одно мав провести ці роботи через те, що зараз IRIS-T SLM став одним з бестселерів на ринку ППО. Бо окрім Німеччини він замовлений Естонією (спільно з Латвією) та Словенією, які є членами НАТО, до закупівлі приглядається Литва та Болгарія, яка окрім IRIS-T SLS хоче і новий далекобійний SLX. Також варто додати тверде замовлення від Австрії та для України.

На додачу, елементи IRIS-T будуть інтегровані до німецької новітньої багаторівневої інноваційної системи ППО NNbS, також розглядається інтеграція ЗРК у фрегати проєкту F125 ВМС Німеччини.

Але всі ці активні закупівлі та підготовки до них розпочались лише після того цей німецький ЗРК отримав дуже схвальні відгуки від українських зенітників.

Читайте також: Латвія отримала перший БТР Patria власного виробництва: скільки на це пішло років