xcounter
#

"Нептун", Bayraktar TB2 та САУ "Богдана" або як ЗСУ знищили "стаціонарний крейсер" РФ у Чорному морі (відео)

26193
"Нептун", Bayraktar TB2 та САУ "Богдана" або як ЗСУ знищили "стаціонарний крейсер" РФ у Чорному морі (відео)

Як ввалили по "вишкам Бойко", скільки Bayraktar TB2 брало участь в демілітаризації Зміїного та інші подробиці цієї операції

Оперативне командування "Південь" опублікувало цікаве відео з повною хронологією визволення острова Зміїний від російських окупаційних військ.

Прагматична та чітко спланована операція зі звільнення острова тривала понад 2 місяці, розповідаю в ОК "Південь": "Це був цілий комплекс і каскад управлінських рішень, розрахунків сил та засобів, забору даних обстановки та застосування різнорідного озброєння і обладнання, вирахування тактики та стратегії ворога, вибудовування власних, більш ефективних, доцільних, часто нестандартних".

Читайте також: РФ вирішила оригінально "помститися" за поразку на Зміїному, утилізувавши свої ракети X-31 у підбитий танкер

У цій операції взяли участь угруповання сил ВМС, ескадрилья BayraktarTB2, ПС ЗСУ, ракетні війська та артилерія, підрозділи ДПСУ, СБУ та розвідки, а також інші підрозділи зі складу оперативно-стратегічного угруповання військ "Олександрія".

катер "раптор"
"Демілітаризація" флоту РФ

Операція складалася з декількох етапів. Найперше було здійснено обрізання шляхів логістичного забезпечення, який полягав у знищенні кораблів та катерів противника, суден забезпечення та техніки ворога – унаслідок ефективної роботи Bayraktar TB2, а також із "застосуванням партнерської збройової допомоги та вітчизняних технологій" було знищено чотири ворожі катери типу "Раптор", десантний катер типу "Серна", буксир "Василий Бех", а також пошкоджено фрегат "Адмірал Ессен".

Разом з тим, рашистам вдалося перекинути на Зміїний близько 30 одиниць техніки, серед якої – ЗРК "Тор-М2", ЗГРК "Панцирь-С1", РСЗВ "Град" та "Торнадо-Г", ББМ, автомобілі тощо – після того, як потопили крейсер "Москва", рашисти вирішили зробити з острова такий собі "стаціонарний крейсер".

крейсер "Москва"
Знищений двома ракетами "Нептун" крейсер "Москва"
"Але виважене й ретельне вивчення ситуації, потужне планування та підготовка до найактивнішого етапу дали свій результат. Раптово і влучно було уражено командний пункт, засоби перешкод та розвідки, які окупаційні війська розташували на вкрадених бурових установках в Одеському газоконденсатному родовищі", – зазначають в ОК "Південь".

вишкий бойко ПКР "Нептун"
Протикорабельною ракетою по "вишкам Бойка"

Зрештою, мета операції була досягнута за допомогою "постійного вогневого впливу, порушення логістичного забезпечення між материковою частиною і гарнізоном противника на острові, деморалізацією особового складу противника".

Як стверджують у ОК "Південь", "жест доброї волі" на острові Зміїний обійшовся рашистам у понад 900 мільйонів доларів – з урахуванням затопленого крейсера "Москва".

Читайте також: Звільнення ЗСУ острова Зміїний вже принесло перші позитивні результати