xcounter
#

Росіяни вирішили довести собі, що вони здатні хоча б дістати "Серну" біля Зміїного

58771
"Кладовище" рашистів на Зміїному, супутниковий знімок компанії Maxar Technology
"Кладовище" рашистів на Зміїному, супутниковий знімок компанії Maxar Technology

Але так заодно рашисти показали, чому виявились нездатні провести десантну операцію біля Одеси

У відкритому доступі з’явились фото, які свідчать – орки до тимчасово окупованого острову Зміїний підігнали баржу-плавкран проекту проекту 02690 та невеликий плавдок із складу Чорноморського флоту РФ, щоб підняти потоплений українським "Байрактаром" десантний катер проекту 11770 "Серна".

Навряд чи потоплена "Серна" заважає окупантам швартуватись біля Зміїного, бо якраз біля знищеного катера цілком вільно стоїть його "сістер-шіп". Тому, схоже, росіяни намагаються підняти або саму "Серну", або хоча б ЗРК "Тор", який міг бути на борту цього корабля. Про це пише портал The Drive.

Читайте також: Зміїний остаточно стає новою Чорнобаївкою: РФ готує перекидання нових сил на острів
Bayraktar TB2 Нептун
Окупанти підігнали до Зміїного баржу-плавкран для підйомних робіт по десантному катеру проекту "Серна", супутниковий знімок наводить портал The Drive

Автори публікації відзначають, що росіяни насправді доклали значних організаційних зусиль, щоб привести цей плавкран до Зміїного.

Бодай тому, що це судно від тимчасово окупованого Севастополя йшло мінімум добу, і для буксирування потрібно було залучати корабель спеціального призначення, на кшалт корабель проекту 23120 "Ельбрус" (який, за неофіційними твердженнями, був уражений нашими ВМСУ на зворотньому шляху).

Нептун
Допоміжний корабель "Всеволод Бобров" проекту 23120 "Ельбрус" зі складу ЧФ РФ, який за неофіційними даними пошкодили ВМСУ біля острова Зміїний, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але тут привертає увагу інша деталь. В строю ВМФ РФ є 11 десантних катерів проекту 11770 "Серна", зокрема уже один в складі ЧФ РФ та шість в складі Каспійської флотилії. І раз рашисти вирішили підняти цей затоплений катер, значить у них ці "Серни" - буквально на вагу золота. Чим власне орки й показали, чому вони насправді не наважились висадити десант біля "Великої Одеси" - вони панічно бояться втратити свої десантні кораблі в бою.

Тим більш, ця гіпотеза підтверджується наступним фактом – у березні-квітні 2022 року кораблі ЧФ РФ регулярно обстрілювали узбережжя Одещини, щоб викрити систему нашої берегової оборони, провалились у цьому завданні, і так не наважились на морський десант біля "Великої Одеси".

Нептун
Два великі десантні кораблі проекту 775 в акваторії окупованого Криму, один із них – ймовірно БДК "Королев" Балтійського флоту ВМФ РФ, дата публікації – 8 травня 2022 року, фото - "Крым.Реалии"
Читайте також: Рашистам не вистачило два місяці війни, щоб в окупованому Криму "замаскувати" свій десантний корабель (фото)