xcounter
#

На полі бою вперше засвітилися 155-мм САУ, які нам "зі скрипом" погодилися передати ще в червні 2022

78983
САУ M109, фото ілюстративне
САУ M109, фото ілюстративне

Великобританія погодилася викупити для України 20 цих самохідних артилерійських установок

Пресслужба 17-ої окремої танкової Криворізької бригади імені Костянтина Пестушка опублікувала фото, які говорять про таке – бригада озброїлася 155-мм самохідними артилерійськими установками M109A4BE, і вже активно утилізує окупантів з цієї зброї.

Це вперше, коли ці артилерійські системи засвітилися в руках 17-ї бригади і взагалі вперше, коли вони були помічені на полі бою в Україні. Зрештою, говорячи про ці гаубиці, варто згадати, що вони мають доволі цікаву історію, зокрема і свого шляху в Україну.

Читайте також: Ця САУ випускає 21 снаряд за 150 секунд, і Archer це не єдиний сюрприз для рашистів від Швеції

Передусім нагадаємо, що передані САУ M109A4BE – бельгійські, 64 одиниці яких були списані ще в 2008 році, і низка цих САУ була викуплена компанією OIP за доволі низькою ціною у 15 тисяч євро. Ще 38 одиниць цих САУ у 2015 році закупила Індонезія.

І коли вперше зайшла мова про передачу цих САУ Україні, то головною перепоною стала саме жадібність місцевих зброярів – та сама OIP, яка задешево викупила машини, виставила вдесятеро вищий цінник, а також не давала міноборони Бельгії оглянути ці САУ.

САУ M109A4BE
САУ M109A4BE, фото ілюстративне

Але зрештою з’явилося повідомлення, що бельгійське Міноборони таки вдалося домовитися з OIP і що компанія напрямку поставить ці САУ України, а оборонне відомство країни у цей процес втручатися не буде.

Водночас згодом стало відомо, хто ж саме профінансував закупівлю цих САУ для ЗСУ – як виявилося з повідомлення міністра оборони Великобританії Бена Уоллеса, саме ця країна виділила кошти та відремонтувала 20 бельгійських САУ M109A4BE.

Читайте також: Перехід на комплектне постачання: чому новий пакет допомоги від Великої Британії це дещо більше за Challenger 2, AS-90 та Bulldog