xcounter
#

МВС знову в кредит закуповує французьку техніку: цього разу пожежні автомобілі на 300 млн євро (фото)

1885
Рятувальна машина EPS 26 PRX на шасі Renault від GIMAEX/Echelles Riffaund / Фото: GIMAEX
Рятувальна машина EPS 26 PRX на шасі Renault від GIMAEX/Echelles Riffaund / Фото: GIMAEX

Протокол про наміри між ДСНС України та французькою компанією Echelles Riffaund був підписаний 30 березня 2021 року

Документ з української сторони підписали голова ДСНСУ Микола Чечоткін, а з боку Франції генеральний директор Echelles Riffaund Бенжамен Кустіє та експортний директор компанії Марк Ларів.

Також на церемонії були присутні міністр МВС Арсен Аваков та Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен.

Читайте також: Dassault Rafale vs F/A-18 Super Hornet: який фактор може стати основним у виборі винищувача для Повітряних сил України
Аваков

За словами очільника МВС, в Україні склалася критична ситуація з технікою для гасіння пожеж та рятування людей з висотних будівель. Та техніка якою оснащені рятувальні підрозділи працює вже понад 40 років і на 90% має бути замінена за строками експлуатації.

"У нас в наявності є лише 290 необхідних драбин і 260 таких підіймачів вже відпрацювали свій ресурс. Враховуючи зношеність цієї техніки та відсутність виробництва в Україні, ми ретельно вивчали можливості європейських виробників. Від реалізації спільного проекту ми очікуємо повністю переоснастити наші підрозділи висотною технікою для порятунку людей", - доповнив слова Арсена Авакова Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.

ДСНС

"На жаль, Україна не виробляла і не виробляє таку техніку. Тому, МВС спільно з французькими партнерами домовились про виробництво для українських рятувальників сучасної пожежної техніки", – відзначив Арсен Аваков.

EchellesRiffaud
Рятувальні драбини від Echelles Riffaud / Фото: Echelles Riffaund

За словами міністра МВС, Echelles Riffaund була обрана "за результатами переговорів з французькими компаніями-виробниками пожежної техніки" (чи брали участь у цьому конкурсі виробники з інших країн – не повідомляється). Також цікаво, що крім власне підіймачів (виробництвом яких займається Echelles Riffaund) схоже будуть закуповуватися й французькі шасі.

EchellesRiffaund
Echelles Riffaud спеціалізується на виробництві рятувальних драбин для спецвантажівок від різних виробників

"Мова йде про виробництво комплексів з підіймачами до 33 і 42 метрів. Однак, важливим аспектом двосторонньої співпраці лишається умова, коли автомобілі французького виробництва будуть складені на українських заводах. Крім того, наші спеціалісти пройдуть навчання у своїх французьких колег", – сказав міністр МВС.

GIMAEX
Цікаво, що на сайті компанії GIMAEX яка пропонує спецмашини з рятувальними драбинами Echelles Riffaud вказано, що там працює лише 150 працівників

Про локалізацію згадав і Посол Франції, при цьому як приклад навівши частково локалізовані патрульні катери OCEA (власне ступінь їх локалізації невідомий) та взагалі не локалізовані гелікоптери Airbus Helicopters.

OCEA
"Повністю побудовано" - означає лише власне роботи по будівництву корпуса з іноземної сировини та його оснащенню закордонними комплектуючими. Українських систем там явно буде дуже мало

"Франція завжди радо співпрацює з Україною та погоджується на локалізацію виробництва у вашій країні. Ми й надалі будемо підтримувати ваші проекти та пропозиції", – сказав Етьєн де Понсен.

Нагадаємо, при анонсуванні цієї угоди у листопаді минулого року, Арсен Аваков казав, що до виробництва шасі будуть долучені "вітчизняні підприємства КрАЗ і Прилуцький завод "Пожмашина". Ймовірно, КрАЗ "відпадає" через відомі фінансові проблеми. Таким чином, питання які шасі обере МВС, де та ким вони будуть збиратися й ступінь локалізації готового виробу (скоріш за все він буде невеликий), поки остається таємницею.

КрАЗ
ПрАТ "АвтоКрАЗ" має принаймні одну пропозицію рятувальної драбини. Скоріш за все було б можливо зробити й безліч інших варіантів. Однак коли КрАЗ працював, МВС його можливості, мабуть, не цікавили

Зате була підтверджена анонсована раніше сума цього майбутнього контракту – фантастичні 300 мільйонів євро. Зрозуміло, що для прямих виплат з бюджету це непомірна сума (весь бюджет ДСНС на 2021 рік складає близько 529 млн євро), тому Україна "повісить" на себе черговий 10-річний кредит.

Airbus
Виробництво французьких гелікоптерів взагалі не має ніякої локалізації в Україні й надалі всі запчастини для ремонту будуть закупатися за кордоном

Це буде вже третій французький кредит по проектам МВС. За 55 гелікоптерів наша країна повинна заплатити 551 млн євро, а за 20 патрульних катерів - 136,5 млн євро. Тобто, загалом на оновлення підрозділів МВС французькою технікою українці заплатять майже 1 мільярд євро (а з відсотками за кредит може й більше).

ОПК
Майже 1 млрд євро !!! буде витрачено на 3 контракти МВС з французькими компаніями. Це вартість 4 корветів або 200+ танків БМ "Оплот". При цьому, ця продукція або її аналоги частково випускається українськими підприємствами, однак їх залученість в цих проектах мінімальна

Варто додати, що незабаром Україні можуть запропонувати ще один кредитний проект від Франції за "вже існуючою комерційною системою". Цього разу вже Збройним силам України начебто запропонують придбати невідому кількість французьких багатоцільових винищувачів Dassault Rafale.

Rafale
Винищувач Dassault Rafale DH, побудований для ВПС Індії (індійський військовий номер RB 002) /Фото: G. Gosset / Dassault Aviation

Французькі ЗМІ повідомили, що до 85% цього контракту планується забезпечити ще одним кредитом від Франції й для цих потреб вже начебто зарезервовано 1,5 млрд євро.

Читайте також: МВС України все ще планує закупити 13 Ан-178 (фото)