xcounter
#

"Мінерал-У" для "Нептуна", випробування "Богдани" та MQ-9 Reaper проти української ППО: події тижня від Defense Express

14387
"Мінерал-У" для "Нептуна", випробування "Богдани" та MQ-9 Reaper проти української ППО: події тижня від Defense Express

Ми вітаємо всіх захисників з днем Збройних сил України та, як завжди, намагаємося нашою діяльністю робити все, аби армія переозброювалася швидше - спираючись на можливості та потенціал наших підприємств, а також світовий досвід та приклади, які можуть бути корисними для зміцнення українських Збройних сил

А тепер переходимо до нашого вже традиційного недільного огляду подій та пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті

MQ-9 Reaper проти української ППО

У зоні відповідальності повітряного командування "Захід" пройдуть практичні навчання зі спробою здолання ППО ЗСУ надсучасним ударним БПЛА MQ-9 Reaper ВС США.

Читайте також: Війни XXI століття - війни за воду

Відзначається, що подібний захід, відбувається вперше на території нашої країни та має метою вивчення можливостей як теоретичного здолання української ППО ударними безпілотниками, так і власне можливостей БПЛА такого типу з протидії пострадянським засобам боротьби з подібними цілями.

Протиповітряна оборона України
Українські системи ППО, попри деяку застарілість, є найбільш потужними та численними серед країн колишнього СРСР та можуть дати фору більшості ймовірних супротивників країн НАТО

"Мета заходу – обмін досвідом у сфері протиповітряної оборони, зокрема, проведення практичного заняття з відстежування, захоплення цілі на супроводження та імітації знищення БПЛА MQ-9 Reaper", - відзначив тимчасово виконувач обов’язків командувача повітряного командування "Захід" генерал-майор Дмитро Карпенко.

САУ "Богдана" невдовзі знову вийде на випробування

Defense Express дізнався у заступника Міністра оборони України Олександра Миронюка коли САУ "Богдана" розпочне випробування.

САУ
САУ "Богдана" у 2018 році

"Проблеми, які розпочались навколо САУ "Богдана" у 2018 році були успішно подолані у 2020 році завдяки, в першу чергу, Міноборони. На сьогодні ніяких перешкод немає. Найближчим часом "Богдана" вийде на випробування на полігони Збройних Сил України. Ця артсистема потрібна українському війську", - заявив Олександр Миронюк.

Він також додав, що вся необхідна для випробувань кількість снарядів у калібрі 155 мм вже знаходиться на складах.

Загалом САУ "Богдана" розглядається у ЗСУ, як один з основних варіантів переозброєння. В першу чергу - для заміни старих самохідних систем артилерійських бригад. В той час, коли декілька десятків чеських САУ Dana-M2 мають, в першу чергу, замінити причіпні гармати Д-20. Тому жодним чином закупівля чеських артсистем не впливає на розвиток вітчизняного проекту.

Очікується, що за своїми можливостями САУ "Богдана" вийде на один рівень з іншими самохідними системами країн-членів НАТО. Зокрема її дальність стрільби становить до 40 км звичайним снарядом, а активно-реактивним до 60 км.

Індія скасовує ембарго на імпорт артилерійських гаубиць калібру 155 мм

В результаті невдачі програми "Атманірбхар Бхарат Абхіяан" (Кампанія Самодостатньої Індії), уряд скасовує ембарго на імпорт артилерійських гаубиць калібру 155-мм/52 терміном на один рік.

Індія ембарго зброя
Щоб дати поштовх програмі, 9 серпня міністр оборони Індії оголосив заборону імпорту 101 зразка озброєння і військової техніки

Ембарго поширювалось на такі важливі озброєння, як буксировані артилерійське гаубиці калібру 155-мм/52, легкі бойові літаки і вертольоти, підводні човни і штурмові гвинтівки під патрон калібру 7,62 × 39 мм.

Однак ембарго відкладається на рік "службовим меморандумом", розміщеним на сайті міноборони Індії. У цьому документі сказано, що з грудня 2021 року буде введено заборону на імпорт будь-яких буксированих артилерійських систем калібру 155-мм/52.

гаубиця ATHOS 2052
Ізраїльська гаубиця ATHOS 2052 - альтернатива індійській ATAGS

Відстрочка ембарго на імпорт артилерійських гармат калібру 155-мм/52 дозволить Індії закупити 1580 ізраїльських 155-мм автономних буксированих гаубиць ATHOS 2052 у Elbit Systems. Деталі – в матеріалі Defense Express.

Про МАЗ та ціни

Збройні сили України закупили 41 цивільну вантажівку МАЗ на 8 млн гривень дорожче ніж військовий варіант. Принаймні так стверджує колишній помічник міністра оборони України Юрій Повх.

За його словами, закуплені Міноборони літом цього року 41 вантажний автомобіль підвищеної прохідності вантажністю від 8 до 12 тонн (МАЗ-631727) не відповідають за багатьма критеріями машинам такого класу.

Вантажний автомобіль МАЗ-631727
Вантажний автомобіль МАЗ-631727 поставлений ЗСУ компанією ТОВ "Торговий Дім Будшляхмаш" / Фото: Юрій Повх

"У результаті військові отримали фактично перефарбовані у зелений колір цивільні автомобілі за ціною значно вищою, ніж у вітчизняних виробників", - відзначив Юрій Повх.

"Мінерал-У": перші зображення нової РЛС

ДП Науково-дослідний інститут радіолокаційних систем "Квант-Радіолокація" передасть Збройним силам України у наступному році декілька зразків нової унікальної мобільної РЛС "Мінерал-У".

"Мінерал-У" у положенні по-похідному

"Мінерал-У" – це багатофункціональний радіолокаційний комплекс, створений з використанням нових підходів та нової елементної бази.

Станція призначена для виявлення, класифікації надводних цілей на значній відстані - до 500-600 км, а також видачі цілевказівки засобам ураження. У складі комплексу є активний і пасивний канали.

РЛС
"Мінерал-У" в робочому положенні

У інтерв'ю журналу Defense Express директор ДП НДІ РС "Квант-Радіолокація" Едуард Касапов наголосив, що "наш новий "Мінерал-У" - найбільш технологічний зразок у лінійці РЛС-систем та комплексів висвітлення надводної обстановки та цілевказування різним засобам ураження. Деталі – в нашому матеріалі.

Вітаємо зі святом та бажаємо гарної неділі!

Читайте також: Ізраїльські ВМС отримали свій найпередовіший корабель INS Magen