xcounter
#

Куди поїхали БТР Piranha III замість України, "протипіхотна мітла" для ЗСУ та інші новини й події тижня війни від Defense Express

8021
Бійці 93-ої бригади ведуть вогонь із МТ-12 "Рапіра" ймовірно болгарськими 100-мм снарядами,, фото – Міноборони України, дата публікації – 27 липня 2022 року
Бійці 93-ої бригади ведуть вогонь із МТ-12 "Рапіра" ймовірно болгарськими 100-мм снарядами,, фото – Міноборони України, дата публікації – 27 липня 2022 року

Про бронетранспортери CV9040 для Збройних Сил України та інші події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Куди поїхав батальйон бронемашин Piranha III, які б могла отримати Україна

Військові Молдови прийняли на озброєння 19 вживаних данських бронетранспортерів Piranha III – угоду на постачання цих БТР підписали в жовтні 2021 року, але в цій історії є цікавий вартий уваги "нюанс".

Читайте також: Поки Берлін обіцяв провести інвентаризацію Leopard 2 для ЗСУ - німецькі ЗМІ виклали секретні дані щодо кількості та типів танків у Бундесвері

Piranha III
Передача бронемашин Piranha III збройним силам Молдови, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Так, ці машини цілком могла б отримати Україна – ще у червні 2022 року Данія пропонувала поставити ці бронемашини ЗСУ, але уряд Швейцарії наклав вето на таку пропозицію з урахуванням нейтралітету цієї країни щодо постачання озброєння воюючим країнам.

СБУ викрила "шпигунів" за HIMARS

Служба безпеки України вкотре накрила "шпигунів", які працювали на російську ФСБ і хотіли "вполювати" ракетні системи HIMARS разом з гаубицями M777 та ЗРК С-300.

Ракетна система HIMARS, фото ілюстративне
Ракетна система HIMARS, фото ілюстративне

Якби окупантам вдалося таки знайти місцерозташування визначених систем, то рашисти планували підпалити їх або ж знищити ракетним ударом за умови наявності місця скупчення цієї техніки.

Неочікуваний постачальник боєприпасів для ЗСУ

Розслідування німецького ЗМІ Die Welt свідчить про таке – Болгарія насправді грала важливу роль в оборонній допомозі України в перші місяці повномасштабного вторгнення. Саме ця країна надала ЗСУ 30% від всіх поставлених боєприпасів, а також 40% критично необхідного палива.

с-24
У липні 2022 року Повітряні Сили ЗСУ "засвітили" наявність некерованих С-24, і ці ракети могли бути поставлені також і з Болгарії, фото з відкритих джерел

Зброю та паливо з Болгарії постачали транзитом через територію Румунії, для перевалки використовуючи польський Жешув. Загальна кількість поставок сягнула 2 мільярдів євро.

Що за "Мерлин-ВР" використовує РФ

У своєму зведенні станом на 18.00 вечора 18 січня 2022 року Генеральний штаб ЗСУ вказав, що наші захисники знищили в той день зокрема рашистський експериментальний розвідувальний безпілотник "Мерлин-ВР". Це був лише другий за весь час війни випадок, коли такий ворожий БПЛА опинився в прицілі воїнів ЗСУ, перший випадок збиття "Мерлин-ВР" був зафіксований 16 червня 2022 року.

безпілотник
Рашистський експериментальний безпілотник "Мерлин-ВР", ілюстративне фото з відкритих джерел

Вперше орки показали свій розвідувальний дрон "Мерлин-ВР" лише у вересні 2021 року. І одразу поспішили присвоїти йому гучні епітети в стилі "технологічний прорив" або ж "унікальне рішення" через наявність начебто "гібридної" силової установки. Яка дозволяє брати на борт до 6,5 кг корисного навантаження, мати тривалість польоту до 10 годин та літати майже безшумно на висоті до 5 км. Заявлений розробник - НДІ "Современных телекоммуникационных технологий" в Смолєнску. Розповідаємо, що це за рашистський експериментальний дрон "Мерлин-ВР", який збили ЗСУ.

Чим особливі шведські БМП CV9040

Уряд Швеції 19 січня 2022 року оголосив про рекордний пакет військової допомоги, який передбачає поставку зокрема 12 самохідних артустановок Archer та 50 бойових машин піхоти CV9040.

Якщо до цього моменту САУ Archer було присвячено достатньо багато публікацій, то про БМП шведської армії CV9040 мова піде по суті вперше. Тому в окремому матеріалі розповідаємо про особливості цієї "протипіхотної мітли".

Читайте також: Чи є у рашистів зброя, яку досі не застосували на полі бою, і що вона із себе представляє