xcounter
#

Що це за рашистський експериментальний дрон "Мерлин-ВР", який вчора збили ЗСУ

36602
Рашистський експериментальний безпілотник "Мерлин-ВР", ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський експериментальний безпілотник "Мерлин-ВР", ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, серед російського ВПК відбувається конкурентна боротьба за контрабандні запчастини, і не всі "гравці" це змагання виграють

У своєму зведенні станом на 18.00 вечора 18 січня 2022 року Генеральний штаб ЗСУ вказав, що наші захисники знищили в той день зокрема рашистський експериментальний розвідувальний безпілотник "Мерлин-ВР". Це був лише другий за весь час війни випадок, коли такий ворожий БПЛА опинився в прицілі воїнів ЗСУ, перший випадок збиття "Мерлин-ВР" був зафіксований 16 червня 2022 року.

Вперше орки показали свій розвідувальний дрон "Мерлин-ВР" лише у вересні 2021 року. І одразу поспішили присвоїти йому гучні епітети в стилі "технологічний прорив" або ж "унікальне рішення" через наявність начебто "гібридної" силової установки. Яка дозволяє брати на борт до 6,5 кг корисного навантаження, мати тривалість польоту до 10 годин та літати майже безшумно на висоті до 5 км. Заявлений розробник - НДІ "Современных телекоммуникационных технологий" в Смолєнску.

Читайте також: Чому так вийшло, що понад 80% комплектуючих для виробництва Shahed-136 були придбані в США
Збитий у червні 2022 року російський БПЛА "Мерлин-ВР", фото з відкритих джерел

Коли ж влітку 2022 року наші фахівці уважно розібрали поки що єдиний екземпляр "Мерлин-ВР", то виявилась, що картина з цим рашистським дроном прямо протилежна. Ніякої "унікальної гібридної" силової установки там не було, звичайний двигун внутрішнього згоряння, до якого "прикрутили" пластикову каністру замість нормального паливного баку.

Зате виявилось, що цей рашистський "Мерлин-ВР" був щедро нашпигований різного роду комплектуючими, добутими очевидно в обхід санкцій Заходу. Бо, наприклад, у "нутрощах" цього БПЛА знайшли французькі тепловізійні матриці Lynred (Ulis) PICO1024 з високою роздільною здатністю, значно кращою, аніж на "Орлан-10". Також схоже, що там була використана лінза ізраїльського виробництва та стартер-генератор китайського виробництва.

Електроніка, яку знайшли всередині збитого у червні 2022 року рашистського "Мерлин-ВР", фото з відкритих джерел

І що найважливіше – на тому екземплярі "Мерлин-ВР", що потрапив у руки наших фахівців, були відмітки військової прийомки від Міноборони РФ. І це могло свідчити, що орки і цю "вундервафлю" могли запустити у серійне виробництво.

Але минуло півроку після того, і схоже, що якщо "Мерлин-ВР" і запустили у серійне виробництво, то лише поштучно, через що російські окупанти дуже рідко використовують такі БПЛА. Що в свою чергу дозволяє припускати – навіть якщо росіяни зуміли наростити імпорт комплектуючих для свого ВПК в обхід санкцій Заходу мінімум на 10% в 2022 році, серед "гравців" рашистської "оборонки" є конкуренція за ці комплектуючі. І не всі "гравці" таке "змагання" виграють.

Силова установка збитого у червні 2022 року рашистського "Мерлин-ВР", фото з відкритих джерел
Читайте також: Як часто в росіян падає рідкісний "Форпост", і що у них взагалі з ударними БПЛА