xcounter
#

Коронавірус COVID-19: яких заходів вживають військові медики ЗСУ та підрозділи у зоні ООС (відео)

27
Військовослужбовець ЗСУ під час карантину
Військовослужбовець ЗСУ під час карантину

Військові медики нарощують зусилля для запобігання занесенню і поширенню серед особового складу гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19

Військовослужбовці, які повертаються зі службових відряджень з країн, несприятливих щодо епідемічної ситуації на COVID_19 та не мають ознак захворювання, після оцінки безпеки домашнього середовища перебуватимуть в самоізоляції з наданням згоди-зобов’язання негайно повідомляти у разі погіршення стану здоров’я (сухий кашель, біль в горлі, задишка, підвищення температури тіла).

Як приклад 5 військовослужбовцям, що останнім часом повернулися із закордонних відряджень, було зроблено відповідні тести, а після отримання негативного результату надано можливість проходження обсервації шляхом самоізоляції.

Читайте також: Олександр Сирський: «Весь особовий склад, залучений до несення служби у наряді, забезпечений засобами індивідуального захисту»

Після повернення з відпусток військовослужбовці проходять обов’язковий медичний огляд з опитуванням щодо можливого контактування з хворими на COVID-19 або участі у масових заходах.

У всіх Військово-медичних клінічних центрах регіонів та військових госпіталів зон відповідальності за участю фахівців Служба превентивної медицини Міністерства оборони України проведені практичні заняття щодо особливостей функціювання лікувального закладу в умовах суворого протиепідемічного режиму, при виявлені хворого з підозрою на особливо небезпечні інфекційні захворювання, в тому числі гострої респіраторної хвороби, спричиненою коронавірусом COVID-19.

Визначено шляхи евакуації пацієнтів і особливості евакуаційних заходів хворих військовослужбовців та санітарні транспортні засоби (у тому числі для аероевакуації) для перевезення особового складу Збройних Сил України з підозрою на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом COVID-19.

Створено необхідний запас медико-санітарного, господарчого майна, дезінфекційних, необхідних лікарських засобів та засобів індивідуального захисту для медичного персоналу закладів охорони здоров’я Збройних Сил України.

Визначена додаткова потреба в засобах індивідуального захисту (одноразові медичні маски, респіратори, костюми біозахисту, рукавчики, бахіли, інфрачервоні термометри, захисні окуляри та ін.), що подана до Міністерства соціальної політики України.

Щотижнево проводяться методичні та практичні заняття щодо порядку одягання та знімання засобів індивідуального захисту для медичного персоналу (евакуаційних бригад, лікарів-епідеміологів) з урахуванням рівня підготовки тих, хто навчається.

Перевірка на коронавірус у ЗСУ

Сумісно із науковцями Української військово-медичної академії та спеціалізованими вітчизняними виробниками завершено роботу над розробкою сучасного засобу індивідуального захисту (захисний костюм протиепідемічний) відповідно до ДСТУ ЕN 14126:2008, який вже направлено до військового госпіталю (м. Чернівці), а також до військових мобільних госпіталів, що виконують завдання за призначенням в районі проведення Операції об’єднаних сил.

В районі проведення Операція об’єднаних сил проведенні навчання по переведенню медичних підрозділів на роботу в умовах суворо-протиепідемічного режиму та здійснюється постійний моніторинг інфекційних захворювань серед особового складу Збройних Сил України.

З використанням інфрачервоних пірометрів здійснюється постійний моніторинг інфекційних захворювань серед особового складу Збройних Сил України, а військовослужбовцями Державної прикордонної служби України разом із медичними працівниками також проводиться скринінг температури тіла у шести контрольних пунктах в’їзду-виїзду в районі проведення операції Об’єднаних сил (в наявності 42 інфрачервоних пірометрів).

Налагоджена співпраця із цивільними закладами охорони здоров’я України щодо надання останніми медичної допомоги хворим у разі їх виявлення на КПВВ, повідомляє служба зв’язків з громадськістю Командування Медичних сил Збройних Сил України.

Читайте також: У Сухопутних Військах ЗСУ навчалися діяти на випадок підозри захворювання на коронавірус COVID-19 (відео)