xcounter
#

Кінець "УАЗикам", останній цвях у труну F-35 та випробування САУ "Богдана": події тижня від Defense Express

18343
Кінець "УАЗикам", останній цвях у труну F-35 та випробування САУ "Богдана": події тижня від Defense Express

ЗСУ отримають єдиний позашляховик на умовах першого загального відкритого конкурсу, у США обговорюють повернення F-16 у серію для власних ВПС а ​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Останній цвях у труну F-35

Увійськово-повітряних силах США розглядають можливість замовлення нових F-16, які в останній раз замовлялись майже 20 років тому.

Читайте також: Артилерію ЗСУ позбавляють "очей": Генштаб дав команду обмежити використання БпЛА "Фурія"

Такий варіант подій, про який повідомило Aviation week, може остаточно поховати намір Пентагону вивести з експлуатації винищувачі четвертого покоління. За даними видання мова йде про доволі вагоме замовлення, що зумовлене великою кількістю стройових F-16 у США: понад 900 одиниць із середнім віком у 28,7 років.

Це рішення пов’язують із тим, що проект F-35, яких з 2006 року виробили понад 600 одиниць, зіткнувся з цілим рядом проблем...

Вертоліт для українських корветів типу Ada

Міноборони України замовило у "Мотор Січ" поетапну розробку вертольота морської авіації. Він призначений для посилення берегової авіації Військово-морських сил України, а також озброєння корветів за турецьким проектом Ada.

Корвет типу Ada
Корвет типу Ada

У якості базової моделі розглядається вертоліт Мі-2, який буде оснащений додатковим обладнанням та механізмами, а також пройде ремоторизацію та оновлення за принципом Мі-2МСБ.

"Розробка вертольоту на базі глибокої модернізації Мі-2 із тотальною цифровізацію всіх систем, буде розбита на декілька етапів. На першому, який має завершитися вже у цьому році, очікується отримання першої машини у вигляді вертольоту берегового базування.

Вертоліт Мі-2
Мі-2МСБ-1 від "Мотор-Січ"

До 2023 року - створення вертольоту для корвета, що передбачає встановлення механізму складання лопастей, щоб він зміг розміститися у ангарі корабля. Передбачається його виконання у двох версіях - пошуково-рятувальній та протичовновій", - повідомив Defense Express заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк.

Випробування САУ "Богдана"

Міноборони запропонувало "Краматорському заводу важкого верстатобудування" розпочати випробування колісної САУ "Богдана" вже найближчим часом.

Мова йде про перший етап тестувань, так званих попередніх випробувань, які полягають в оцінці реальних можливостей озброєння та відповідності визначеним вимогам. Вони є необхідною умовою для проведення вже державних випробувань, після яких можливе прийняття зразка на озброєння та розгортання серійного виробництва.

САУ "Богдана"
САУ "Богдана" з часу першої демонстрації отримала нове дульне гальмо

Як стало відомо Defense Express, відповідне інформування з боку оборонного відомства днями було скеровано підприємству із запитом стосовно необхідної кількості розрахунків, а також бажаного місця проведення випробувань, з метою розміщення там необхідної кількості снарядів. Деталі – в нашому матеріалі.

Кінець "УАЗикам"

Міністерство оборони України найближчим часом оголосить загальний відкритий конкурс з розробки єдиного армійського позашляховика для всіх Збройних Сил України. Проведення такого відбору, який є традиційним у країнах НАТО, стане першим в історії українського війська.

УАЗ
Військова техніка - це не лише танки чи БТРи, це і легкі позашляховики

Розроблений за цим конкурсом автотранспорт має замінити морально застарілі УАЗи та різноманіття автівок, які волонтерами були передані до війська з 2014 року.

"Проблема з легким автотранспортом у ЗСУ вже давно назріла - ми роками їздимо на "волонтерських машинах", які майже витіснили морально застарілі "статутні" УАЗи. На початку 2021 року Міноборони України запланувало розпочати дослідно-конструкторську роботу з розробки армійського позашляховика, відповідно до реальних потреб війська. Простою мовою, українського "джипу" на заміну "уазику".

Автомобілі
З 2014 року ЗСУ їздили на тому що передали волонтери, або на залишках "статутного" автопарку

Ця процедура буде вперше проведена на нових умовах. Вимоги до цього позашляховика будуть оголошені всім представникам українського оборонно-промислового комплексу, як державним, так і приватним підприємствам одночасно.

Infantry Squad Vehicle
GM у рамках проекту армії США Infantry Squad Vehicle розробило армійський варіант Chevy Colorado

За певний час всі бажаючи мають виготовити дослідні зразки. Ці машини будуть направлені одразу на державні випробування, де будуть виконувати однакові тести та завдання на рівних для всіх умовах. Переможець цього конкурсу отримає право постачання свого виробу до Збройних Сил України", - повідомив Defense Express заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк.

Українська зброя "зачепила" агресора

Українську розробку взявся "топити" особисто головний редактор російського журналу "КАЛАШНИКОВ. Оружие, боеприпасы, снаряжение" Михайло Дєгтярєв.

АТ "Завод "Маяк"
Ось такий багатообіцяючий початок статті про розробку АТ "Завод "Маяк"

Мовляв, в Україні показали "чергову переробку автомата Калашникова з національним колоритом" і якщо в РФ подібні розробки це добро, інноваційність і "немаючааналогіввсвіті" продукція, то в Україні - "місцеві зброярі намагаються видати за нові розробки в більшості випадків (неякісні) сурогати".

"КалашНаш" від АТ "Завод "Маяк"
Мультикаліберна платформа "КалашНаш" від АТ "Завод "Маяк" / Фото: СПЕЦКОР | Новини 2+2

Не обійшли осторонь й власне назву розробку та на останок висловили звичайну російську мантру про нездатність української промисловості на відтворення й серійне виробництво "російського високотехнологічного шедевра" (в цьому випадку автомату АК). Деталі – в матеріалі Defense Express.

Гарної неділі!

Читайте також: ВМС США відмовляються від кораблів прибережної зони через черговий дефект