xcounter
#

ВМС США відмовляються від кораблів прибережної зони через черговий дефект

ВМС США відмовляються від кораблів прибережної зони через черговий дефект
8537

ВМС США відмовляються прийняти поставку додаткових прибережних бойових кораблів (LCS) від оборонного підрядника Lockheed Martin. Військово-морський флот виявив критичний дефект в кораблі, який привів як мінімум до двох поломок серед кораблів типу Freedom. Служба не буде приймати нові кораблі, поки дефект не буде виправлений, повідомляє видавництво Forbes.

Дефект, як повідомляють Новини військово-морського інституту США, полягає в конструкції підшипників, яка поєднує газотурбінні двигуни Rolls-Royce MT30 з дизельними двигунами Colt-Pielstick. Разом ці двигуни можуть розганяти корабель LCS типу Freedom до максимальної швидкості у 40 вузлів. Клас LCS був розроблений з розрахунком на швидкість, щоб краще діяти в прибережних умовах.

Прибережні бойові кораблі LCS дефект
Це чергова невдача для програми LCS, одної з найпроблемніших програм суднобудування ВМФ за останній час

Відзначається, що підшипники зношуються швидше призначеного терміну, і це згодом викликає поломку трансмісії. Як повідомили фахівці Lockheed Martin, вихід із цієї ситуації буде полягати в заміні підшипників на нові, зі збільшеним ресурсом і зносостійкістю. Оновлена трансмісія буде випробувана на двох нових кораблях - LCS-21 "Minneapolis-Saint Paul" і LCS-23 "Cooperstown".

Читайте також: На два патрульні катери типу Island ВМСУ встановлять американське озброєння

ВМФ почав програму LCS в середині 2000-х років, купивши два окремі проекти у суднобудівників Lockheed Martin і Austal.

Планувалося, що на LCS буде встановлюватися спеціальне обладнання за модульним принципом, виходячи з тих чи інших завдань ВМС. Ці завдання могли охоплювати протичовнову оборону, мінну розвідку і ліквідацію морських мін, проведення спеціальних операцій та інше. Але і цей план провалився: було вироблено мало робочих модулів, якщо такі взагалі були, а кораблі залишилися недостатньо оснащеними.

Кораблі прибережної зони LCS ВМС США
Служба передбачала, що LCS буде невеликим, адаптованим військовим кораблем розміром з фрегат

У двох кораблях типу Freedom, USS Detroit і USS Little Rock, відбулися поломки силової установки, які, як тепер вважають ВМФ, були викликані загальнокласовим дефектом. В кінцевому підсумку, ВМФ планує купити у Lockheed Martin не менше 16 кораблів типу Freedom.

Тепер, коли ВМФ виявив проблему, Lockheed Martin повинен її виправити і оплатити. Тим часом, швидкість існуючих кораблів обмежена 35 вузлами. Неясно, скільки часу займе ремонт кораблів і скільки він буде коштувати. Але програма LCS - одна з найбільш масштабних і дорогих програм американських ВМС, і ця безперервна низка помилок в конструкції корабля вже починає насторожувати експертну спільноту в США, пише Defense News.

Цікаво, що через слабке озброєння і відсутність конкретної місії, деякі розшифровують назву LCS як "Little Crappy Ship" (Маленький паршивий кораблик).

Читайте також: РФ будує в Калінінграді власний аналог УДК "Містраль": чи зможуть ці кораблі загрожувати Європі