xcounter
#

На два патрульні катери типу Island ВМСУ встановлять американське озброєння

11270
25-мм корабельною артилерійською установкою Mk 38 Mod 0 Bushmaster на американському катері типу Island
25-мм корабельною артилерійською установкою Mk 38 Mod 0 Bushmaster на американському катері типу Island

На сьогодні патрульні катери P190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ" озброєнні застарілими радянськими 25-мм автоматичними гармати М-110

Два вже отримані українським флотом катера "Айленд" (Island) планують переоснастити на "рідні" системи озброєння, які були демонтовані при передачі суден України.

Таку інформацію оприлюднило видання "Український мілітарний портал", посилаючись на власні джерела в Генеральному штабі ЗСУ.

Читайте також: Командування ВМС ознайомилось з можливостями Bayraktar TB2: наскільки цей БПЛА ефективний на морі
Слов'янськ
Стрільби з 25-мм радянської автоматичної гармати М-110 встановленої на патрульному катері ВМСУ P190 "Слов'янськ" під час його першого виходу в море у січні 2021 року

Нагадаємо, два "Айленди" були передані ВМСУ у жовтні 2019 року з повністю демонтованими американськими системами озброєння (зазвичай катери оснащені автоматичною 25-мм корабельною артилерійською установкою Mk 38 Mod 0 Bushmaster та двома кулеметами M2 Browning калібру 12,7 мм).

Island
Прибуття двох патрульних катерів P190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ" в Одесу. Добре помітні демонтовані артустановки / Фото:Сергія Смоленцева

Тимчасово було вирішено оснастити нові судна 25-мм застарілими радянськими автоматичними гарматами М-110 (з ручним керуванням розробки ще середини минулого сторіччя).

АК-306
400-мм торпеда СЕТ-72 та 30-мм артустановка АК-306

Для підвищення боєздатності також розроблялися плани щодо переоснащення цих катерів торпедами СЕТ-72 калібром 400 мм та 30-мм артилерійськими установками АК-306.

Нещодавно було повідомлено, що ще три катери типу Island, які США мають передати Україні у цьому році, будуть з бойовими модулями та встановленими на них корабельними системами американського виробництва, перелік яких був узгоджений з Командуванням ВМСУ.

Island
25-мм корабельна артилерійська установка Mk 38 Mod 0 Bushmaster є основним озброєнням патрульних катерів Island

Більш того, з’явилася інформація, що ці "Айленди" можуть бути додатково озброєні ще й американськими ракетами малого радіуса дії (ймовірно типу Raytheon BGM-176B Griffin).

BGM-176B
Ракетний комплекс малого радіуса дії Raytheon BGM-176B Griffin має невеликі розміри й може встановлюватись навіть на малі патрульні катери типу Mark VI або (теоретично) Island

Також, на початку року Командувач ВМС ЗС України контрадмірал Олексій Неїжпапа виступив за введення уніфікації артилерійських корабельних систем, оскільки в Україні наразі відсутнє їх виробництво, а "зоопарк" з західних та старих радянських систем негативно впливає на обороноздатність флоту.

Слов'янськ
25-мм радянська гармата М-110 встановлена на патрульному катері ВМСУ P190 "Слов'янськ" / Фото: ТРК "

Відсутність уніфікації корабельних систем озброєння ускладнює підготовку їх корабельних розрахунків, ремонт та обслуговування, а також зумовлює додаткові витрати на різні види боєприпасів.

Island
Патрульні катери ВМСУ типу Island P190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ"

"Тому треба нам вирішувати, що це буде за артилерія, вона повинна бути єдина, стандартизована, щоб у нас не було різних калібрів, різні кораблі з різним обладнанням, щоби вона була уніфікована", - відзначив Олексій Неїжпапа.

Читайте також: ​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: деталі проекту