xcounter
#

Як Україна пише світову історію військово-морської справи, РФ вгатила $5 мільярдів на крейсер та інші новини й події тижня

29182
Підводний човен "Ростов-на-Дону"
Підводний човен "Ростов-на-Дону"

Про знищення підводного човна "Ростов-на-Дону" і великого десантного корабля "Минск" та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Унікальна операція з ураження російського корабля та підводного човна

Сили оборони України вночі 13 вересня далекобійними крилатими ракетами Storm Shadow/SCALP здійснили ураження російського великого десантного корабля "Минск" та підводного човна "Ростов-на-Дону".

Читайте також: Чи справді в РФ з’явились Х-22 з БЧ аж на 1750 кг, і що це за МиГ-31И як новий носій "Кинжала"

Деталі цієї дійсно неймовірної операції згодом розкрили у Силах спеціальних операцій ЗСУ — як виявилося, ракети на цілі Чорноморського флоту РФ у поки що окупованому Севастополі наводили з землі спецпризначенці.

Водночас ураження російського підводного човна "Ростов-на-Дону" — це дійсно унікальна перша в історії подія, бо Україна на сьогодні не має штатних можливостей для боротьби з підводними човнами РФ.

Ознайомче навчання українських пілотів на Gripen

Українські пілоти успішно пройшли "ознайомче навчання" на літаках JAS 39 Gripen. Курс цього "ознайомчого навчання" включав у себе підготовку наземного технічного персоналу, підготовку пілотів на тренажерах та виконання практичних польотів на самих "Гріпенах".

Це важливо, бо за словами очільника шведського Міноборони, досвід проходження курсу навчання наших льотчиків буде одним із факторів, який впливатиме на рішення Швеції передати або не передавати нашій країні літаки JAS 39 Gripen.

РФ показала власний морський дрон

Російські пропагандистські ресурси кажуть, що під час форуму "Армия-2023" підприємство "Кингисеппский машиностроительный завод" показало власний дистанційно керований катер під індексом ГРК-700 "Визир", створений начебто для гідрографічних завдань, тобто дослідження дна акваторій та виявлення затонулих об’єктів.

Російський морський дрон ГРК-700
Російський морський дрон ГРК-700 "Визир" на експозиції "Армия-2023", зображення з відкритих джерел

Але при цьому рашисти додають, що цей ГРК-700 "Визир" також може мати й пряме військове призначення, зокрема як ударний багатоцільовий катер, або ж якраз "мисливець" за морськими дронами, або ж дистанційно керований катер "для доставки вантажів". І вони уже стверджують, що Міноборони РФ начебто уже розглядає можливість таких морських дронів для свого військово-морського флоту. Розповідаємо, чому це дуже загрозливо.

РФ вгатила $5 мільярдів на "Адмирал Нахимов"

Російський ВПК продовжує безнадійну історію ремонту цього корабля, яка триває ще з 1997 року — рашистські пропагандистські "ЗМІ" заявляють, що у листопаді 2023 року кораблебудівне підприємство "Севмаш" планує провести фізичний пуск двох реакторних силових установках на атомному крейсері "Адмирал Нахимов" проекту 11442М, котрий досі проходить ремонт на цій корабельні.

атомний крейсер
Рашистський атомний крейсер "Адмирал Нахимов" стоїть на постійному ремонті, фото з відкритих джерел

Рашисти зазначають, що сам факт фізичного пуску реакторів на крейсері "Адмирал Нахимов" означатиме початок повномасштабних випробувань, які дозволять зокрема "зробити висновок щодо функціональності всієї ядерної енергетичної установки". Розповідаємо, як РФ вгатила $5 мільярдів на "Адмирал Нахимов" під 80 ракет, де ще не перевірили реактори.

Читайте також: Армія РФ використовує вже навіть БМП-1У, вкрадені у Грузії в 2008 році