xcounter
#

Як Typhoon FGR4 керованими бомбами Paveway IV​ нищили місця пусків крилатих ракет і ударних дронів (відео)

11834
Британський Eurofighter Typhoon, фото — Jamie Hunter/Royal Air Force
Британський Eurofighter Typhoon, фото — Jamie Hunter/Royal Air Force

Королівські Повітряні сили Великої Британії використали для ударів по військових об’єктах єменських хуситів чотири свої літаки Typhoon FGR4

Міністерство оборони Великої Британії випустило пресреліз, в якому детально розповіло, як Королівські Повітряні сили брали участь в ударах по військових об’єктах єменських хуситів — вночі 12 січня спільно зі Сполученими Штатами з літаків, кораблів та підводних човнів було уражено понад 60 цілей на 16 об’єктах в Ємені.

Для ударів британські повітряні сили використали чотири свої літаки Typhoon FGR4, які злетіли з авіабази на Кіпрі у 2,3 тисячі кілометрів і діяли за підтримки танкера-паливозаправника Voyager.

Читайте також: F/A-18 разом з кораблями США і Великої Британії відбили масовану атаку дронів-камікадзе і ракет

Відомо, що британські літаки використовували керовані авіабомби Paveway IV для ураження двох об’єктів. Перший розташований на північному заході. Це майданчик в Бані, який використовувався для запуску розвідувальних та ударних дронів. "Наші літаки атакували низку будівель, задіяних в операціях безпілотників", — відзначають в оборонному відомстві Великої Британії.

Друга ціль — це аеродром в Еббсі. Згідно з даними розвідки, єменські хусити використовували його як для запуску крилатих ракет, так і безпілотників над Червоним морем, якими ймовірно хусити намагалися поцілити по цивільних суднах. У міністерстві оборони Великої Британії кажуть, що Typhoon FGR4 "виявили та переслідували низку ключових цілей на аеродромі".

Відео ілюстративне

"Під час планування ударів особлива увага приділялася мінімізації будь-яких ризиків для цивільного населення, і будь-які такі ризики були додатково пом’якшені рішенням завдати ударів вночі", — йдеться в пресрелізі.

Зараз військові оцінюють результативність атаки, але "перші ознаки свідчать", що результатом операції є зменшення здатності єменських хуситів загрожувати торговельному судноплавству і що Велика Британія "наочно продемонструвала" виконання зобов’язань із захисту важливих морських шляхів.

"Загроза невинним життям і світовій торгівлі стала настільки великою, що ця дія була не тільки необхідною, це був наш обов’язок захистити судна та свободу судноплавства", — прокоментував удари по військових об’єктах єменських хуситів міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс.

Читайте також: Ізраїль має Spyder "все в одному", який збив свою найменшу ціль (відео)