xcounter
#

Удари США та Великої Британії по хуситах в Ємені: скільки літаків, ракет, кораблів та підводних човнів було використано

3922
Пуск Tomahawk з ракетного есмінця класу Arleigh Burke
Пуск Tomahawk з ракетного есмінця класу Arleigh Burke

Загалом було уражено понад 60 об'єктів, для чого були задіяні підводні човни класу Ohio, F/A-18 з авіаносця USS Dwight Eisenhower, ракетні есмінці класу Arleigh Burke, а також британські Typhoon FGR4

США спільно з Великою Британією сьогодні, 12 січня, у ночі завдали ракетні та бомбові удари по єменських хуситах, що стало логічним продовження малорезультативної першої фази операції Prosperity Guardian, коли кораблі коаліції просто збивали дрони та ракети, якими хусити били по цивільних суднах.

Центральне командування повітряних сил США (AFCENT) офіційно повідомило, що було завдано удар по понад 60 цілям на 16 об'єктах, включно з вузлами управління, виробничих потужностей, складів боєприпасів, пускових та РЛС.

Читайте також: Для удару по Харкову 2 січня Росія застосувала ракету з КНДР – Офіс генпрокурора

"Для ударів було використано понад сотню високоточних боєприпасів різних типів. Ці удари були завдані коаліцією з повітря та моря, зокрема літаками AFCENT та крилатими ракетами Tomahawk, які були запущені з надводних та підземних платформ", - йдеться у повідомленні.

Водночас The Drive зібрав наявні дані щодо залучених сил, які були залучені безпосередньо для завдання ударів. Мова йде про два підводні атомні човни класу Ohio - USS Florida та ще одна субмарина цього класу, кожна з яких може нести до 154 Tomahawk.

USS Ohio (SSGN 726)
USS Ohio (SSGN 726)

Також пуски Tomahawk були здійснені, як мінімум, з одного есмінця класу Arleigh Burke, який входить до авіаносноїударної групи на чолі із USS Dwight D. Eisenhower.

З цього ж авіаносця удари завдали 15 F/A-18, які діяли разом із літаком дальнього радіолокаційного виявлення та управління E-2 Hawkeye. Частина з цих літаків була у версії EA-18G Growler, які спеціально призначені для знищення ворожої ППО. Зліт саме цих літаків вже показали Повітряні сили США.

З боку Великої Британії взяло участь чотири літаки Typhoon FGR4, які здійснили зліт з авіабази на Кіпрі у 2,3 тисячі кілометрів для скидання високоточних бомб Paveway IV.

Загалом в операції взяло участь 19 ударних літаків (15 F/A-18 та чотири британські Typhoon FGR4), 2-3 підводних човни класу Ohio, один авіаносець USS Dwight D. Eisenhower класу Nimitz, один ракетний крейсер USS Philippine Sea класу Ticonderoga, три ракетні есмінці класу Arleigh Burke, британський ракетний есмінець HMS Diamond (класу Type 45), літаки типу AWACS, повітряні танкери та інші сили.

Наразі удари призупинені. Вони поки не призвели до будь-яких дій єменських хуситів у відповідь, хоча їх лідер Абдулсалам Джахаф пригрозив тим, що тепер вони будуть "обирати поле бою".

Читайте також: Французи кажуть, що нормально тратити дорогі ракети Aster 15 на дешеві БПЛА єменських хуситів