xcounter
#

Як Польща хотіла захиститися від рашистських Х-555 та "Калібрів" і "кільце оборони" для човна з "Калібрами": новини й події тижня війни від Defense Express

2240
Як Польща хотіла захиститися від рашистських Х-555 та "Калібрів" і "кільце оборони" для човна з "Калібрами": новини й події тижня війни від Defense Express

Розповідаємо про ці та інші новини й події тижня війни з рашистськими окупаційними військами

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

У ЗСУ засвітився "франкенштейн"

Збройні Сили України на полі бою іноді використовують такі собі "франкенштейни" – машини, "зібрані" шляхом поєднання різних систем, і одна з таких саморобних машин нещодавно засвітилася на відео.

Читайте також: Які проблеми можуть мати рашисти з Ту-160, і чому Україна від них відмовилась

Основа цієї бойової машини – шасі машини артилерійського спостереження ПРП-3/4. Ця машина була прийнята на озброєння у 1970 році і призначалася для розвідки та цілевказання ракетно-артилерійським системам.

Машина була створена на базі БМП-1, основне озброєння – 7,62-мм кулемет ПКТ. Судячи з усього, машину переробили, знявши з неї все застаріле обладнання – РЛС та інше, і поставивши башту від якоїсь трофейної БМД-2.

Польща намагалась захиститись від рашистських Х-555 та "Калібрів" системами Poprad та Osa-P

Після "ракетного інциденту" поблизу польського містечка Пшеводув 15 листопада 2022 року збройні сили Польщі тимчасово розмістили свої зенітно-ракетні комплекси малої дальності Poprad та Osa-P зі складу частин ППО Сухопутних військ, та комплекси С-125 Neva-SK зі складу частин ППО військово-повітряних сил. Метою такого розміщення був захист прикордоння Польщі від можливих нових інцидентів за участі ракет рашистів.

Osa-AKM-P
Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел

Про це польському виданню Defence24 стало відомо із неофіційних джерел. Тривалість такого розміщення та кількість задіяних для цієї місії ЗРК не розкриваються. Деталі про те, як Польща намагалась захиститись від Х-555 та "Калібрів" – у нашому матеріалі.

Щоб вивести у море човен з "Калібрами", рашисти влаштували "кільце оборони" з "Раптором" і "Тором" на корветі

Учора 22 грудня 2022 року Чорноморський флот РФ вивів на позицію для можливого удару один підводний човен проекту 636.6, на якому може бути до чотирьох крилатих ракет морського базування "Калібр".

"Калибр" ракета підводний човень супровід
Вихід у море рашистського підводного човна-носія ракет "Калибр" та супровід до нього, 22 грудня 2022 року, інфографіка Naval News

Субмарина виходила в море з акваторії тимчасово окупованого Севастополя, для "прикриття" підводного корабля орки організували справжнє "кільце оборони". Саму субмарину супроводжував десантно-штурмовий катер типу "Раптор" та гелікоптер типу Ми-8, при цьому на виході з гавані стояв патрульний корвет проекту 22160 із ЗРК "Тор" на вертолітному майданчику.

Польща вивела свої МіГ-29 з однієї зі своїх авіабаз

Польща вирішила вивести свої винищувачі МіГ-29 з 23-ї тактичної авіабази, – нещодавно у мережі з’явилася низка повідомлень про те, що "любителі цих літаків" більше не побачать їх у Міньск-Мазовецькому, де розташована ця авіабаза.

Разом з тим, як дізналися у польському виданні Defense24, у Польщі вирішили передислокувати ці літаки на 22-гу тактичну авіабазу у Мальборку "з метою використання потенціалу бойової техніки для вирішення оперативних задач та подальшої авіаційної підготовки".

МіГ-29
Польський МіГ-29, фото ілюстративне

Таку інформацію повідомляють у Головному командуванні польських збройних сил. Разом з тим, 23-тю тактичну авіабазу звільняють для інших задач – пріоритетом для неї стане "виконання контрактів на постачання комплексу озброєнь FA-50", тому авіабаза має підготуватися до прийняття нової системи, а саме провести роботи з удосконалення та адаптації інфраструктури аеропорту.

Читайте також: Скільки днів потрібно рашистам, щоб виготовити одну Х-101 для нового удару по Україні