xcounter
#

Як підрозділи РЕБ роблять "боляче" десяткам БПЛА армії РФ та чому іноді на допомогу кличуть РСЗВ "Град"

4977
Розвідувально-ударний БПЛА "Форпост" армії РФ
Розвідувально-ударний БПЛА "Форпост" армії РФ

Збити, знешкодити чи "вкрасти" БПЛА – підрозділи РЕБ активно допомагають у боротьбі із загрозою з повітря

Українські військові активно протидіють російським безпілотникам – боротися з ними допомагають не тільки ПЗРК чи інші засоби ураження, але й наявні у війську системи радіоелектронної боротьби. Деякі деталі роботи фахівців з РЕБ розповідають у виданні АрміяInform.

Серед цілей підрозділів РЕБ – як "Орлани", так і "Форпости", Елерони", "Оріони" та іранський Mohajer, а завдяки роботі засобів радіоелектронної боротьби ці безпілотники можна не тільки вивести з ладу чи збити, але й "вкрасти", приземляючи їх поближче до власних позицій.

Читайте також: Baykar "переробить" Bayraktar TB2 на "літаючий Стінгер" для знищення "літаючих мопедів"

Водночас, як відзначають оператори РЕБ з підрозділів 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу, іноді вони працюють не самостійно, а залучають до протидії ворожим БПЛА засоби вогневого ураження, такі як РСЗВ БМ-21 "Град".

рсзв БМ-21
Працює РСЗВ БМ-21 "Град"

Бо бувають випадки, коли, знаючи розташування оператора дрона, ефективніше знищити цю ціль, а не "полювати" на "пташки" у небі. Зокрема, один з військових з позивним "Балканець" розповідає про ситуацію, коли вони бачили дрон в небі, але покликали на допомогу підрозділ РСЗВ, щоб знищити позицію оператора – бо він вже декілька днів не давав спокою нашим бійцям.

Тут варто згадати випадок, коли ЗСУ знищили одразу цілий комплекс "Орлан-10" – з наземним пунктом та іншими машинами – це значно знижує можливість російського війська завдавати влучних ударів по наших позиціях.

Сьогодні фахівці РЕБ у цілях безпеки не розкривають свої "секрети" боротьби з ворожими дронами, але зауважують, що "садять" ворожі "пташки" кожного дня – з десяток невеликих дронів та 2-3 великі безпілотні літальні апарати.

Читайте також: Рашисти вже вкотре показали безпорадність систем РЕБ, які "розстрілюють" гранатами з дрона (відео)