xcounter
#

Як буде "жити" бомбардувальник B-1B Lancer, поки його не замінить "невидимка" B-21 Raider

2775
B1-B Lancer, всі фото — U.S. Air Force
B1-B Lancer, всі фото — U.S. Air Force

У ПС США переформатували свій план від 2018 року і тепер будуть робити все, щоб їхні бомбардувальники відправилися на "пенсію" якомога пізніше

Повітряні сили США відмовилися від свого плану попрощатися зі своїми бомбардувальниками B-1 та B-2 на початку 2030-х років — таку інформацію повідомив журналістам виконавчий директор програми бомбардувальників бригадний генерал Вільям Роджерс, розповідає видання Air and Space Forces Magazine.

B-1B Lancer
B-1B Lancer

Так, ще у 2018 році у ПС США оголосили про свої плани попрощатися зі своїми бомбардувальниками B-1B Lancer та B-2 Spirit у 2031-2032 роках, а у жовтні 2022 року у службі повідомляли, що вже розпочали початкове планування виведення з експлуатації своїх стратегічних бомбардувальників.

Читайте також: Платити по 700 млн навіть за новітні бомбардувальники-невидимки B-21 у світі поки що не готові

Втім, тепер у ПС США мають новий план щодо цих літаків, який отримав назву "Дорожня карта можливостей бомбардувальників", однією з ключових завдань якого буде розв'язання проблем з постачальниками для застарілих платформ.

Окремий багатоаспектний план у Центра управління життєвим циклом Повітряних сил є для бомбардувальника B-1 Lancer, який мають протримати у повітрі до того часу, поки йому на заміну не з’явиться бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider.

B-21 Raider
Новітній стелс-бомбардувальник B-21 Raider, фото U.S. Air Force

Наприклад, один з варіантів, як зробити так, щоб B-1B Lancer був якомога довше актуальним для ПС США — це використовувати його як "полігон" для тестування гіперзвукової зброї, і для цього у Boeing є новий пілон Load Adaptable Modular (LAM), який вже у вересні-жовтні мають протестувати з ракетами на кшталт гіперзвукових AGM-183A ARRW.

Такий крок, своєю чергою, дозволить знизити навантаження на бомбардувальник B-52, який скоро інтенсивно буде тестувати нові радари, засоби зв’язку, навігації, а також і двигуни.

З метою полегшити обслуговування свого бомбардувальника, у США хочуть створити "цифрового двійника" B-1B Lancer, для чого вже були проскановані майже всі структурні частини з двох розібраних літаків — "цифровий двійник" має допомогти передбачити структурні проблеми, які можуть виникнути під час експлуатації літака, а також "осучаснити" креслення з 80-х років.

Для визначення "зон потенційного ризику" на заводі Boeing також проходять повномасштабні структурні випробування на втому фюзеляжу та крила. Всі проблеми, виявлені під час тестувань, будуть вирішуватися на ремонтній лінії другорядних конструкцій на складі B-1 на авіабазі ПС США Тінкер.

Читайте також: Модернізація парку 70-річних бомбардувальників: 11,8 млрд доларів, щоб літати разом з B-21 до 2050 року