xcounter
#

У Northrop Grumman все ще впевнені, що стелс-бомбардувальник B-21 Raider полетить вже до кінця цього року

3382
Стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider, фото — U.S. Air Force
Стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider, фото — U.S. Air Force

Після першого польоту компанія планує отримати контракт на малосерійне виробництво

Американська компанія Northrop Grumman вперше успішно запустила свій новітній стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider і сподівається, що перший політ цього літака відбудеться згідно з визначеним планом — а саме до кінця цього року, як розповідає видання Air and Space Forces Magazine.

"Ми успішно запустили перший льотно-випробувальний літак у цьому кварталі", — стверджує голова компанії Кеті Уорден, відзначивши, що ці випробування стали важливою ланкою для бомбардувальника.

Читайте також: Як вдалось зберегти в таємниці програму B-21 Raider, і скільки бомбардувальників планує замовляти Пентагон

B-21 Raider
B-21 Raider, фото U.S. Air Force

Водночас фінансовий директор компанії Девід Кеффер запевняє, що у Northrop Grumman продовжують готуватися до першого польоту стелс-бомбардувальника вже в цьому році.

Хоча й відзначає, що дата першого польоту залежатиме від низки подій та даних, ймовірно натякаючи на те, що протягом тих трохи більш як п’яти місяців до кінця року можуть статися якісь "непереборні" обставини, які змусять компанію перенести перший політ літака вже на 2024 рік.

Також у Northrop Grumman очікують, що після першого польоту буде укладено контракт на малосерійне виробництво стелс-бомбардувальників.

Нагадаємо, що проєкт створення нового стратегічного бомбардувальника у США обговорювали ще на початку 2000-х років, а компанію Northrop Grumman як розробника нового літака обрали у жовтні 2015 року.

Зрештою у грудні 2022 року було вперше продемонстровано цей новий літак, який в майбутньому має стати основою стратегічної авіації Повітряних сил США.

Очікується, що після того, як B-21 Raider піде у серію, темп виробництва становитиме близько 10-12 літаків на рік, а всього зараз планується закупівля партії у 100 бомбардувальників.

Читайте також: Платити по 700 млн навіть за новітні бомбардувальники-невидимки B-21 у світі поки що не готові