xcounter
#

"Искандер" знову "не зміг", в Росії бояться українського ОТРК "Сапсан", а ХДАВП у небезпеці: події тижня від Defense Express

"Искандер" знову "не зміг", в Росії бояться українського ОТРК "Сапсан", а ХДАВП у небезпеці: події тижня від Defense Express
21813

В Росії вже почали шукати захист від українського ОТРК "Сапсан", вірменський "Искандер" не долетів до Баку, а ХДАВП у небезпеці: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

В Росії шукають захист від ОТРК "Сапсан"

"Українські "Сапсани" представляють істотну загрозу для С-300ПМ1 та С-400 зі штатним боєкомплектом". Під таким драматичним заголовком вийшла стаття експерта російського сайту "Военное обозрение" Е. Даманцева.

Читайте також: Укроборонпром не підтвердив наявність дозволів на виробництво вертольоту UH-1 Iroquois
ОТРК
Самохідна пускова установка перспективного ОТРК базується на новому колісному шасі високої прохідності з формулою 10х10. Але, скоріш за все, платформа під ОТРК буде іншою

Але чому так завчасно - адже ОТРК "Сапсан" ще немає на озброєнні українських ЗС – турбуються у Росії?

Автор у своїй публікації намагався пояснити це здалеку – з "оперативно-тактичної ситуації на ТВД Донбас, яка знову набула тенденції до загострення, обумовленого остаточним провалом нежиттєздатного "мінського формату".

ОТРК
ПУ - вигляд з задньої проєкції

Це, з його точки зору, "надає Москві обгрунтований карт-бланш на надання 1-му та 2-му АК НМ підтримки у майбутньому протистоянні з ЗС України".

І тому "певну частку стурбованості" автора "викликає несподівана інформація щодо відновлення ДП "КБ "Південне" завершальної фази розробки перспективного ОТРК "Сапсан"...

Про відновлення галузі спецхімії для боєприпасів

Для повноцінного та самодостатнього виготовлення боєприпасів великого калібру по замкнутому циклу Україні потрібно пройти ще чималий шлях.

ДАХК
Виробниче обладнання для виготовлення боєприпасів на ДАКХ "Артем"

На сьогодні вже працюють виробничі лінії з виготовлення 152-мм снарядів (однак за застарілою технологією з трьох компонентів на самому "Артемі") та виробництво детонаторів й засобів ініціації.

"На цей момент на хорошому рівні проведена підготовка до виробництва таких профільних підприємств як "Імпульс" в Шостці, котре повинно забезпечити боєприпасну галузь детонаторами та засобами ініціації. Тобто там в принципі питання вирішене вже на суттєвому рівні", - відзначив Володимир Зімін.

ДАХК
Трикомпонентний 152-мм снаряд ОФ-29 від ДАХК "Артем"

За його словами, загалом, для виробництва великих партій снарядів наразі потрібно лише замовлення від Міноборони та вирішення питання з виготовленням продуктів спецхімії.

Про ці та інші деталі Президент компанії – Голова правління ДАХК "Артем" Володимир Зімін розповів в інтерв'ю для програми Security Talks.

ХДАВП у небезпеці

Минулого місяця, а саме 25 лютого, вчергове збиралась нарада у Харкові для обговорення питання виконання Держоборонзамовлення на ДП "Антонов" і рішень Першого всеукраїнського з’їзду авіабудівників України. За результатами дискусій можна стверджувати: для відновлення авіабудування в Україні треба докласти значних зусиль.

Ан-74
Багатоцільовий транспортний літак Ан-74

Що ж ми маємо на цей час? Один з флагманів української авіаційної індустрії –Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП), яке відомо своєю славетною історією, практично котиться у прірву.

Це пов’язано, по-перше, із надмірними борговими зобов’язаннями, які в рази перевершують обсяги активів підприємства, а по-друге, відсутністю волі керівництва підприємства та Укроборонпрому до виведення підприємства із кризи. При цьому, треба віддати належне в іншому - переважну більшість виробничих потужностей, попри всі складнощі, вдалось зберегти.

Ан-140-100
Один з майже завершених Ан-140-100 в цеху ХДАВП

Про те, як врятувати підприємство та відновити серійне виробництво Ан-74 і Ан-140 – в матеріалі Defense Express.

Вірменський "Искандер" не долетів до Баку

Збройні сили Азербайджану змогли збити в польоті ракету вірменського оперативно-тактичного комплексу "Искандер-Э".

Ракета була націлена на Баку, уразити її вдалось за допомогою ізраїльського зенітно-ракетного комплексу Barak-8, придбаного в 2018 році пише ресурс Middle East Eye.

ППО Barak-8
Комплекси ППО Barak-8 мають дальність стрільби до 16 кілометрів

Портал при цьому наводить слова Джана Касапоглу, директору по оборонним дослідженням турецького аналітичного центру EDAM, котрий стверджував, центром управління комплексами "Искандер-Э" спільно управляли військові збройних сил Вірменії та РФ.

І також – що саме Москва та Кремль примушували Єреван, щоби Вірменія активніше застосовувала оперативно-тактичні ракети по цілях в Азербайджані, особливо – в останні дні війни за Нагірний Карабах.

ОТРК
Комплекси "Искандер-Э" вірменських збройних сил на параді в Єревані

Мотив запустити ракету комплексу "Искандер" саме по Баку, а по можливості – саме по урядовому кварталу – був політичним: так Кремль сподівався в буквальному сенсі натиснути на військово-політичне керівництво Азербайджану, щоби те припинило наступ проти вірменських збройних сил в Нагірному Карабасі. Інші деталі – в матеріалі Defense Express.

Подробиці про британські ракетні катери для України

Ракетні катери, які побудують на британський кредит у 1,6 млрд доларів, будуть створені за оригінальним проєктом та озброєні ракетами нового класу.

Деталі цього проєкту повідомив аташе з питань оборони посольства Великої Британії Тім Вудз в інтерв'ю виданню "День".

Катер ВМС Польщі
Fast attack craft класу Orkan ВМС Польщі

"Ці ракетні катери проектуються спеціально для України, тому вони будуть оригінальними і матимуть довжину орієнтовно від 50 до 65 метрів, що забезпечуватиме швидкість у 40 вузлів", - повідомив Тім Вудз. Інші деталі про проєкт Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Гарних вихідних!

Читайте також: ХКБМ закуповує чергові 10 комплектів комплектуючих для БТР-4