xcounter
#

Президент ДАХК "Артем" Володимир Зімін: Відновлення галузі спецхімії для боєприпасів в Україні займе близько трьох років

4721
Трикомпонентний 152-мм снаряд ОФ-29 від ДАКХ "Артем"
Трикомпонентний 152-мм снаряд ОФ-29 від ДАКХ "Артем"

Для повноцінного власного виробництва снарядів великого калібру в Україні й досі відсутні лінії з виготовлення гільз та спецхімії

Для повноцінного та самодостатнього виготовлення боєприпасів великого калібру по замкнутому циклу Україні потрібно пройти ще чималий шлях.

На сьогодні вже працюють виробничі лінії з виготовлення 152-мм снарядів (однак за застарілою технологією з трьох компонентів на самому "Артемі") та виробництво детонаторів й засобів ініціації.

Читайте також: ДАХК "Артем" планує до червня 2021 року розпочати випробування 155-мм снарядів власного виробництва

Про це розповів Президент компанії – Голова правління ДАХК "Артем" Володимир Зімін в інтерв'ю для програми Security Talks.

"На цей момент на хорошому рівні проведена підготовка до виробництва таких профільних підприємств як "Імпульс" в Шостці, котре повинно забезпечити боєприпасну галузь детонаторами та засобами ініціації. Тобто там в принципі питання вирішене вже на суттєвому рівні", - відзначив Володимир Зімін.

Артем
Виробниче обладнання для виготовлення боєприпасів на ДАКХ "Артем"

За його словами, загалом, для виробництва великих партій снарядів наразі потрібно лише замовлення від Міноборони та вирішення питання з виготовленням продуктів спецхімії.

ОФ-29
152-мм снаряди для гармат 2А36 "Гиацинт-Б" від ДАКХ "Артем" були випробувані ще у 2018 році

"Це досить складне виробництво. Його відновлення можливе на потужностях заводу "Зірка", який в Шостці, котрий історично займався такою продукцією. Але з огляду на ті складнощі, які зараз існують на "Зірці", я вважаю, з нормальним фінансуванням це займе близько трьох років. Процес відновлювання галузі й виробництва спецхімії", - зазначив очільник держпідприємства.

Артем
Наразі ДАКХ "Артем" готується до нового тендеру з закупівлі обладнання, яке дозволить виготовляти на підприємстві великокаліберні снаряди цільної конструкції

Також, в Україні не вирішене питання з виробництвом гільз для снарядів та закупівлі спеціальних пресів, котрі необхідні для переходу від складової конструкції (з трьох частин, як зараз на "Артемі") на сучасну - цільну.

Артем
Технологічний процес поетапного виготовлення трикомпонентного снаряда ОФ-29 який наразі опанований на ДАКХ "Артем"

Водночас Володимир Зімін підкреслив важливість та першочерговість розв'язання питання саме з виробництва спецхімії. Бо при будь-якому загостренні конфлікту з РФ саме ця проблема може стати "вузьким місцем" у забезпеченні ЗСУ власними боєприпасами, оскільки існує дуже мало країн які готові продавати подубну продукцію Україні в подібній ситуації.

Артем
Виробниче обладнання для виготовлення боєприпасів на ДАКХ "Артем"

"Зараз ми повністю залежимо від постачання як бризантних вибухових речовин, так і метальних порохів. Тому зрозуміло що таке важливе виробництво повинно бути локалізовано всередині України. Щоб забезпечити безпеку", - наголосив президент ДАКХ "Артем".

Читайте також: У 2021 році Міноборони заклало 300 млн грн на завод з виробництва боєприпасів