xcounter
#

У 2021 році Міноборони заклало 300 млн грн на завод з виробництва боєприпасів

6112
Фото Міноборони України, Назар Волошин
Фото Міноборони України, Назар Волошин

Попри сім років війни, наша країна подібних арсеналів й досі не має

Про ці плани стало відомо з нещодавно оприлюдненої Бюджетної програми Міністерства оборони України на 2021 рік.

Зокрема, в ній вказується що буде створений один арсенал для виробництва та збирання боєприпасів на якому будуть проведені роботи з будівництва (чи реконструкції).

Читайте також: Ані кадрів, ані нових снарядів: хтось таки буде крайнім?
Артем
Попри численні презентації та звіти про створення виробництва боєприпасів різних видів ЗСУ й досі їх не отримують

Крім того, передбачається закупівля (або відновлення) спеціального арсенального та технологічного обладнання.

Також у програмі повідомляється про виділення на створення виробництва боєприпасів на фондах Міноборони бюджетного фінансування у розмірі 300 млн гривень.

сховище
Сховище ЗСУ, де знаходяться реактивні снаряди і частина дефіцитних калібрів /Фото: Радіо Свобода

Варто додати, що цей арсенал Міноборони будує вже третій рік поспіль. Зокрема в бюджетній програмі розвитку, закупівлі, модернізації та ремонту озброєння, військової техніки, засобів та обладнання на 2020 рік, на створення виробництва та збирання боєприпасів, проведення роботи з будівництва та закупівлю й ремонт спеціального арсенального та технологічного обладнання також передбачалося витратити ті ж самі 300 млн грн.

Однак ніякої інформації про реальне виконання чи поточний стан цих робіт озвучено не було.

Форт
Сумнозвісна лінія з виробництва пістолетних патронів 9х18 та 9х19-мм Luger на КНВО "Форт", яка була відкрита наприкінці 2018 року

Не менш невизначена ситуація й з іншими заводами та підприємствами на яких вже не один рік анонсується створення виробництва снарядів та патронів. Фактично створена лише лінія з малосерійного виробництва набоїв 7,62×51 мм НАТО на базі приватної компанії - "Зброяр" та скандальна лінія з виробництва снарядів великого калібру на ДАКХ "Артем".

На тлі цього, варто нагадати, що приблизно місяць тому контррозвідка СБУ викрила та блокувала схему постачання Збройним силам некондиційних артилерійських снарядів, що вироблялися за держзамовленням кустарним способом в непристосованих приміщеннях.

Читайте також: Президент ДАХК "Артем" Володимир Зімін: виробництво боєприпасів в України повинно спиратися на реальні потреби та фінансові можливості ЗСУ