xcounter
#

Ані кадрів, ані нових снарядів: хтось таки буде крайнім?

Здається, крайньою буде армія з ії потребами
Ані кадрів, ані нових снарядів: хтось таки буде крайнім?
11605

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко декілька днів тому підписав два накази. Один за одним. Ці кадрові накази є відлунням гучної справи, усі подробиці якої раніше оприлюднював Defense Express. Йдеться про те, що американська компанія Grey Fox Logistics разом з ДАХК "Артем" не виконали контракт з постачання устаткування для виробництва боєприпасів великих калібрів в інтересах ЗС України.

За рішенням Солом'янського суду керівника підприємства "Безпека" В'ячеслава Глазунова, за часів якого було укладено цей зірваний контракт з американцями, було поновлено на посаді. А потім одразу знову звільнили. Як-то кажуть, і справедливість вшанували, і статус-кво зберегли...

Нагадаємо, у 2017 р. в Україні була розроблена та ухвалена Державна цільова програма розвитку боєприпасної галузі та спецхімії, яка була розрахована на період до 2021 р.

Читайте також: Стокгольмський синдром "Укроборонпрому": нові деталі розкрадання грошей на виробництві боєприпасів

В рамках цієї програми київське підприємство "Артем" взяло на себе зобов’язання зі створення вітчизняного виробництва корпусів артилерійських снарядів різного калібру та гільз. На ці потреби у 2017 р. було виділено $16 млн бюджетних коштів по лінії Мінекономрозвитку.

Відбір постачальників устаткування для підприємств, які виконують державне оборонне замовлення, здійснювало державне підприємство "Безпека", яке отримало на це повноваження від Мінекономрозвитку.

ДП "Безпека", яке належить до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, та ДАХК "Артем" 15 грудня 2017 р. підписали контракт, який передбачав закупівлю і передачу підприємству "Артем" нового устаткування для забезпечення серійного виробництва корпусів артснарядів калібру 152/155 мм - з терміном виконання до 30 грудня 2019 р.

Проте станом на кінець 2019 р. умови боєприпасного контракту так і не були виконані. Хоча гроші американському виробнику були перераховані.

Що, у свою чергу, зірвало реалізацію узгоджених етапів виконання державного оборонного замовлення та завдало значних збитків державі, як стверджують у НАБУ.

Тож Служба безпеки України та НАБУ розпочали кримінальне провадження щодо дій колишнього керівника державного підприємства "Безпека" В’ячеслава Глазунова та колишнього заступника міністра МЕРТ України Юрія Бровченка.

З огляду на цю історію наказом Міністра економіки директор державного підприємства "Безпека" В’ячеслав Глазунов був звільнений з посади у січні 2020 р.

Проте його звільнення, як свідчить нещодавнє рішення Солом’янського районного суду Києва від 1 жовтня 2020 р., було незаконним.

Тож керівник Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України вимушений був скасувати наказ по своєму Міністерству від 14 січня 2020 р. про звільнення В'ячеслава Глазунова і поновив його на посаді директора державного підприємства "Український центр "Безпека" з 15 січня 2020 р. Так значиться в наказі Міністра Ігоря Петрашка від 23 жовтня 2020 р. #195-п.

А вже наступним наказом Міністра #196-п В’ячеслава Глазунова звільнено з посади цього підприємства - з 25 жовтня 2020 р. У зв’язку з закінченням строку дії трудового договору. Наголошується, що контракт з В'ячеславом Глазуновим вважати таким, що припинив свою дію 25 жовтня 2020 р.

Разом з тим, можна однозначно стверджувати, що ці дії по суті мають дуже опосередковане відношення до поточного стану справ щодо виконання проєктів державного оборонного замовлення як за боєприпасним напрямком, так і щодо ситуації навколо підприємства "Безпека". Чи точніше, того функціоналу, який має виконуватись у тісній взаємодії з керівництвом Мінекономрозвитку.

Відповідно до наказу Мінекономіки України від 2018 р. №1011 на Державне підприємство "Український центр "Безпека" покладено функції служби замовника під час виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення.

Контракти, що укладаються через це підприємство, прив’язані до двох державних цільових програм. Це Програма реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2021 р.,та Державна цільова програма створення та освоєння виробництва боєприпасів та продуктів спеціальної хімії на період до 2021 р.

Устаткування, що закуповується, знаходиться на балансі підприємства "Безпека".

За даними на кінець 2019 р. йшлося про те, що розмір активів підприємства складає майже 6 млрд грн.

При цьому теж Міністерство економіки з початку 2020 р. чомусь не оголосило навіть конкурсний відбір на посаду керівника цього підприємства - відтоді, як на початку року зняло з посади В'ячеслава Глазунова.

Фактично одне державне підприємство вбиває інше - причому в рамках чинного правого поля.

А насьогодні є низка прикладів разюче поганої взаємодії між Мінекономіки, підприємством "Безпека" та підприємствами ДК "Укроборонпром". Йдеться як про реалізацію вже укладених контрактів, так і зрив щодо укладання нових. Це може вкрай негативно позначитись на виконанні державних програм і на долі окремих оборонних підприємств, включно з компанією "Артем".

Так, нині "Артем" перебуває під загрозою виплати значних штрафів за позовом від ДП "Безпека" в рамках невиконання державного оборонного замовлення на постачання устаткування для виготовлення боєприпасів. Фактично одне державне підприємство вбиває інше - причому в рамках чинного правого поля.

... І крайніх у цій історії щось не видно. Як і обіцяних нових боєприпасів для української армії.

Читайте також: "Укроборонпром" присвоїв собі перемогу, до якої не має жодного відношення