xcounter
#

"Укроборонпром" присвоїв собі перемогу, до якої не має жодного відношення

Стокгольмський синдром-2: у концерні вирішили, що правда вже нікого не цікавить
4954
"Укроборонпром" присвоїв собі перемогу, до якої не має жодного відношення

На​ сайті концерну "Укроборонпрому" сьогодні з’явилось несподіване повідомлення: "Завод Укроборонпрому виграв у міжнародному арбітражі Стокгольму справу на $8,3 млн". Але насправді ця подія віlбулася ще два з половиною місяці тому. Тепер керівництво концерну "Укроборонпром" вирішило "прихватизувати" чужу роботу і чужий успіх. Без жодної згадки про те, що "Артем" має виплатити штраф ДП "Безпека" у розмірі 80 млн грн. Втім, хіба це дивує?

25 травня 2020 року на сайті Defense Express було опубліковане детальне дослідження під назвою: "Стокгольмський синдром "Укроборонпрому": нові деталі розкрадання грошей на виробництві боєприпасів".

У ньому йшлся про те, що американська компанія Grey Fox Logistics має повернути гроші Україні за невиконаний контракт з постачання устаткування для виробництва боєприпасів великих калібрів. Загалом йдеться про майже $9 млн.

Читайте також: Стокгольмський синдром "Укроборонпрому": нові деталі розкрадання грошей на виробництві боєприпасів

Рішення у справі проти Grey Fox Logistics на користь України було ухвалено ще 30 квітня 2020 р. Такий був вердикт арбітражного Інституту Стокгольмської торгової палати після розгляду позову до американської компанії з боку Державної акціонерної холдингової компанії "Артем", що входить до складу концерну "Укроборонпром".

Традиція "Укроборонпрому" формувати власні "перемоги" з повітря поповнилась ще одним безпринципним фактом

Цьому передував майже рік аналізу арбітрами усіх наданих матеріалів та документів - як з боку українського, так і американського підприємств.

Нагадаємо, у березні 2018 року "Артем" уклав контракт з американською компанією Gray Fox на постачання стратегічно важливої для України лінії для виготовлення снарядів калібру 152 та 155 мм. А через кілька місяців (у травні 2018), постачальник отримав авансовий платіж у розмірі $8.3 млн. Проте, через рік (згідно з умовами контракту), ніякого обладнання українське підприємство не отримало.

Більш того, постачальник почав намагатися в односторонньому порядку переглянути замовлення, а згодом його представники взагалі перестали виходити на зв’язок.

З огляду на це, у травні 2019 представники ДАХК "Артем" звернулися до Арбітражного Інституту Стокгольмської Торгової Палати з вимогою повернути сплачені кошти та розірвати договір з недобросовісним постачальником.

Всю роботу з підготовки матеріалів, юридичних документів, з пошуку та оплати юридичної компанії, яка представляла інтереси акціонерної холдингової компанії "Артем" у Стокгольмі ініцювали і супровожували до переможного кінця чотири особи.

Це тодішній Президент компанії "Артем" Марина Грищенко, Сергій Хомяков - комерційний директор "Артема" та Алла Муравська, відділ договірних стосунків підприємства. А преставником української приватної юридичної компанії, що відстоювала інтереси України у Стокгольмському арбітражі, був Василій Ващенко.

Жодної участі чи допомоги з боку концерну не було.

Тепер - увага! Ключові представники "Артема", що займались цією справою, - попри досягнуті результати у Стокгольмі, нині звільнені зі своїх посад - це Марина Грищенко та Сергій Хомяков.

Марина Грищенко у розмові з кореспондентом Defense Express наголосила, що вона була звільнена з посади Президента компанії ДАХК "Артем" у той же день, що і ухвалення рішення у Стокгольмі, 30 квітня.

Для неї це було повною несподіванкою. І що коли вона запитала у гендиректора концерну "Укроборонпром" Айвараса Абромавичуса про причину звільнення, то почула у відповідь два слова - "Grey Fox".

Раніше керівництво концерну "Укроборонпром" дорікало Президенту "Артема" щодо доцільності, чи, точніше, - недоцільності судового спору з Grey Fox Logistics та висловлювало побажання, щоб Грищенко, як керівник підприємства, знайшла варіанти мирової угоди з Grey Fox.

Проте сьогодні на сайті "Укроборонпрому" з’явилась несподівана новина: "Завод Укроборонпрому виграв у міжнародному арбітражі Стокгольму справу на суму $8,3 млн". А далі - ще цікавіше.

Генеральний директор ДК "Укроборонпром" Айварас Абромавичус заявив у цій "новині" таке: "Я вітаю колег з цією принциповою для нас та важливою для країни перемогою. Блискуча робота юридичного департаменту "Артема" та їх юридичних радників дала свій результат – позов повністю задоволено, заводу присуджено велику суму компенсації: і те, що було перераховано у якості авансу за контрактом, і всі витрати на юридичні послуги, і витрати на сам процес…

В сумі, я думаю, це майже 9 мільйонів доларів. Та головне, що по завершенню всіх судових спорів "Артем" готовий продовжувати виконувати контракт з новим постачальником обладнання – збудувати лінію і почати серійний випуск снарядів".

Отже, традиція "Укроборонпрому" формувати власні "перемоги" з повітря поповнилась ще одним дивним і достатньо безпринципним фактом.

Артем" має виплатити ДП "Безпека" штраф у розмірі 80 млн грн.

І останнє. Підприємство "Артем" днями програло суд ДП "Безпека" щодо позову за невиконання державного оборонного замовлення на постачання устаткування для виготовлення боєприпасів. "Артем" має виплатити штраф ДП "Безпека" у розмірі 80 млн грн. Ну і, звісно, одразу після цього почне серійний випуск снарядів.

Читайте також: Чому так важко зробити артилерійський 155 мм боєприпас