xcounter
#

Індія кілька років збиралась модернізувати свої БМП-2, нарешті це зробить, але є нюанс

9772
Індійські БМП-2, ілюстративне фото з відкритих джерел
Індійські БМП-2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Скільки машин планують модернізувати, і в чому полягатиме оновлення

Міноборони Індії уклало контракт з державною оборонною компанією Armored Vehicles Nigam Limited (AVNL) на модернізацію 693 бойових машин піхоти БМП-2 до стандарту БМП-2М, який вперше був презентований на оборонній виставці DefExpo 2022.

Вартість цього контракту не розкривається, однак зазначається, що систему управління вогнем і та електроніка для цих машин були створені Організацією оборонних досліджень та розробок (DRDO) у співпраці з BrahatElectronics Limited (BEL). Про це йдеться в публікації порталу Janes.

Читайте також: Китай зробив і "засвітив" повністю автоматизовану гусеничну САУ SH-16 під 155-мм
Індійські БМП-2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що програма модернізації БМП-2 до стандарту БМП-2М полягатиме в наступному: озброєння вцілому лишається незмінним, натомість машина отримує систему управління вогнем з функцією автоматичного супроводу цілі, оновлюється панорамний приціл командира та основний приціл навідника; крім того, бронемашина отримає можливість вести бій вночі.

Скільки часу індійській оборонній промисловості може знадобитись на виконання програми модернізації по всім наявним БМП-2 – наразі не розкривається також.

Індійські БМП-2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express додамо, що ця новина цікава як мінімум в двох аспектах. Перший – Індія як мінімум ще з 2020 року заявляла намір провести масштабне оновлення своїх БМП-2, тоді мова була навіть про понад 800 машин. І так виходить, що Індії знадобилось кілька років, щоб нарешті перейти до програми модернізації своїх БМП-2, заодно скоротивши свій початковий запит.

За даними The Military Balance 2023, на початок минулого року Індія мала в своєму розпорядженні 2400 БМП-2 і також 700 БМП-1.

Також цікаво, що програму модернізації радянських БМП-2 індійське оборонне відомство запланувало на тлі того, що місцевий ОПК веде роботи над власною БМП за проектом FICV.

Зображення нової індійської БМП FICV. Джерело: AVNL (Armored Vehicles Nigam Limited)
Читайте також: Anduril, що постачає дрони для ЗСУ показав свій Altius-700M у дії: він б'є на 160 км