xcounter
#

Китай зробив і "засвітив" повністю автоматизовану гусеничну САУ SH-16 під 155-мм

15272
Перша демонстрація китайської САУ SH-16, березень 2024 року, фото з відкритих джерел
Перша демонстрація китайської САУ SH-16, березень 2024 року, фото з відкритих джерел

Які характеристики має ця артсистема, і що там взагалі цікаве

У відкритому доступі з’явилась фотографія новітньої китайської самохідної артустановки SH-16 калібру 155-мм на гусеничному шасі. Головна особливість цієї артсистеми – вона повністю автоматизована, тому для її обслуговування треба екіпаж всього в 2 людини.

Ще одна важлива особливість особливість полягає в тому, що на цій артсистемі використовується така ж башта, як і на колісній САУ PCL-181 калібру 155-мм, що демонструє зокрема прагнення китайців зробити ще досконалішим рівень стандартизації та уніфікації артсистем та боєприпасів. Про це пише портал Army Recognition.

Читайте також: Anduril, що постачає дрони для ЗСУ показав свій Altius-700M у дії: він б'є на 160 км
Рендер, який зображає китайську САУ SH16, зображення з відкритих джерел

Автори публікації деталізують, що ця гусенична САУ SH-16 має такі заявлені характеристики: бойова маса – 32 тони, із яких маса башти – 14 тон, довжина ствола – 52 калібри, возимий боєзапас – ймовірно 35 пострілів, дальність і темп стрільби наразі не розкриваються.

Викладені у відкритий доступ пропагандистські кадри начебто демонструють, що гусенична SH-16 оснащена автоматом заряджання, що дозволяє вести стрільбу в повністю автоматичному режимі. А відносно мала бойова маса цієї САУ дає заодно доволі високу маневреність.

В даному випадку цікаво, що насправді вперше про наявність гусеничної САУ SH-16 в своєму каталозі китайська компанія Norinco заявляла ще в 2022 році, однак перша демонстрація відбулась лише за два роки потому, тобто зараз. Також цікаво, що в лютому 2024 році ця ж китайська компанія вперше показала рендер колісної САУ під аналогічним індексом SH-16, на котрій стоїть вцілому аналогічна башта, як і на гусеничній SH-16.

По колісній SH-16 китайські заявили, що для її обслуговування також буде достатньо екіпажу лише з двох осіб. І також – що як база для неї буде використано шасі 6x6.

Раніше Defense Express розповідав, що росіяни задумались про свою 155-мм артилерію як в Китаю, базою може бути "Мста-С".

Китайська колісна САУ SH-16, рендер від Norinco
Читайте також: У Польщі вивчали, якими озброєннями краще зупиняти рашистів