xcounter
#

Грузія почала оновлення штурмової авіації та розробляє власний ударний БПЛА

Паралельно із модернізацією свого парку Су-25, Грузія також веде переучування пілотів своїх ВПС
Паралельно із модернізацією свого парку Су-25, Грузія також веде переучування пілотів своїх ВПС
4881

Грузинські збройні сили сподіваються до 2022 року оновити увесь парк своєї штурмової авіації

В суботу 6 березня цього року відбувся перший політ літака Су-25УБ, який пройшов модернізацію на підприємстві "Тбілавіамшені" (колишній Тбіліський авіаційний завод). Роботи відбувались спільними зусиллями працівників "Тбілавіамшені" та державного військового науково-технічного центру "Дельта" міністерства оборони Грузії

До кінця 2022 року збройні сили Грузії мають отримати ще 11 таких модернізованих літаків, сповістило грузинське Міноборони.

Читайте також: Казахстан вперше показав ударне застосування БпЛА Pterodactyl, схожого на український "Сокіл-300" (відео)

Зазначається, що роботи по оновленню парку грузинських штурмовиків Су-25 відбувається за контрактом.

Паралельно роботам по літакам, триває оновлення інфраструктури для обслуговування цих літальних апаратів, і також – процес переучування пілотів, котрий відбувається у "взаємодії із країнами-партнерами".

На фото - процес підготовки до першого польоту Су-25УБ, модернізованого на "Тбілавіамшені"

Про намір провести масштабну та одномоментну модернізацію парку своєї штурмової авіації Грузія заявила в липні 2020 року. Вартість робіт не розголошувалась.

З відкритих джерел відомо, що на озброєнні бригади авіації й ППО сухопутних військ Грузії знаходяться 12 штурмовиків Су-25 (з них два у навчально-бойовій версії Су-25У) та п'ять ударних гелікоптерів Мі-24 (два Мі-24В і три Мі-24П).

Так виглядав процес перевезення грузинських Су-25 на завод "Тбілавіамшені"

Як раніше повідомляло Defence Express, у лютому поточного року підприємство "Тбілавіамшені" заявило, що веде розробку першого національного безпілотного літального апарата Т-31, призначеного для ведення розвідки та ураження наземних цілей.

В компанії "Тбілавіамшені" сподіваються, що першим замовником Т-31 стануть саме ВПС Грузії. За умови наявності фінансування, серійне виробництво першого грузинського ударного БПЛА можна буде розгорнути за 18 місяців.

Так ймовірно виглядатиме грузинський БПЛА Т-31 у випадку успіху проекту

Також Defence Express розповідало, що протягом листопада 2018 року – лютого 2021 року білоруське підприємство ВАТ "558-й авіаційний ремонтний завод" виконало капітальний ремонт восьми Су-25 військово-повітряних сил Болгарії.

Вартість робіт при цьому досягла позначки 50 мільйонів доларів.

Болгарія планувала провести в Білорусі ремонт для усіх своїх 14 літаків Су-25, але цьому завадили санкції ЄС проти режиму Лукашенка
Читайте також: Уже 26: число гелікоптерів Airbus, які має отримати МВС України у 2021 році, стає все меншим