xcounter
#

Казахстан вперше показав ударне застосування БпЛА Pterodactyl, схожого на український "Сокіл-300" (відео)

Казахстанський Pterodactyl-1 виробництва китайської корпорації Chengdu Aircraft Industry Group
Казахстанський Pterodactyl-1 виробництва китайської корпорації Chengdu Aircraft Industry Group
6093

Китайський дрон влучив у ціль ракетою на полігоні у Казахстані. Військові Казахстану вперше продемонстрували навчання за участю розвідувально-ударних безпілотних літальних апаратів Wing Loong, відомих також як Pterodactyl I від китайської корпорації AVIC

У відеоролику продемонстровано польоти розвідувально-ударних безпілотних літальних апаратів Pterodactyl-1 виробництва китайської корпорації Chengdu Aircraft Industry Group, що стоять на озброєнні казахстанської армії.

Pterodactyl-1
Передстартова підготовка

У відео показано, як ведеться підготовка БпЛА до вильоту, робоче місце оператора в пункті управління, а також застосування озброєння по наземній цілі, що знаходиться на полігоні.

Читайте також: ​"Сокіл-300" від КБ "Луч": на що здатний український ударний БПЛА (фото)

Поставка цих безпілотників виробництва китайської корпорації Chengdu Aircraft Industry Group була здійснена до Казахстану з КНР у березні 2016 року. Сімейство БпЛА Pterodactyl I (Yilong-1, Wing Loong) являє собою апарати класу MALE, що за своїми характеристиками і призначенням наближаються до американського MQ-1 Predator відGeneral Atomics.

БпЛА Pterodactyl I
Зовнішній вигляд перших версій БпЛА Pterodactyl I

БпЛА Pterodactyl I злітною масою 1100 кг оснащений поршневим двигуном потужністю 100 к.с. і здатний нести корисне навантаження масою до 200 кг.

Для нього створені кілька зразків високоточної зброї: керовані авіабомби YZ-102A, LS-6/50, YZ-121 і керовані по лазерному променю ракети Blue Arrow 7 вагою 47 кг з дальністю польоту до 7000 метрів. Саме останній засіб ураження і було задіяно казахстанськими Силами повітряної оборони на цьому відео.

Blue Arrow 7
Керовані по лазерному променю ракети Blue Arrow 7, головка самонаведення дуже схожа на ГСН від керованих артснарядів типу "Краснополь"

Wing Loong раніше брали участь у військових парадах, проте навчально-бойове застосування раніше не демонструвалося.

Pterodactyl-1
Робоче місце оператора Pterodactyl-1

Слід відзначити, що БпЛА Pterodactyl I виконує ті місії та завдання, під які ДержККБ "Луч" розробляє власний ударний БпЛА оперативно-тактичного рівня, який отримав назву "Сокіл-300".

БпЛА
Макет БпЛА "Сокіл-300" під час презентації

Безпілотний літальний аппарат "Сокіл" призначений для спостереження, патрулювання з повітря, проведення розвідки та нанесення ударів на оперативно-тактичну глибину, зокрема, на морі. Так окреслювало ключові риси свого перспективного проєкту керівництво ДержККБ "Луч".

БпЛА Сокіл
Макет БпЛА "Сокіл"

Комплекс призначений для ведення розвідки та завдання ударів на оперативну та тактичну глибину противника. Було оголошено попередні ТТХ: радіус дії з радіозв’язком – 150 км, завдяки ретранслятору він збільшується вдвічі – до 300 км. Максимальна дальність польоту становить від 1000 км (МС-500В-05С/СE) до 3300 км (Rotax 914). Маса корисного навантаження, яке може нести "Сокіл-300", становить 300 кг. Безпілотник, як було заявлено, може оснащуватися комплексом керованого озброєння. Насьогодні комплекс "Сокіл-300" просуваєтья як проєкт під інозамовника.

Читайте також: Названа доля БПЛА "Сокіл-300" та проектів вітчизняних ЗРК від ДККБ "Луч"