xcounter
#

Глава "Укроборонпром": ми розраховуємо, що наступного тижня буде постанова Кабміну України щодо замовлення на три Ан-178 для ЗСУ

Дослідний зразок транспортного літака Ан-178
Дослідний зразок транспортного літака Ан-178
2997

За словами очільника Концерну, вся підготовча робота вже виконана

Три нових транспортних літаки Ан-178 для Міністерства оборони України таки можуть бути законтрактовані у цьому році.

Принаймні ці сподівання висловив очільник Державного концерну "Укроборонпром" Ігор Фоменко в інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

Читайте також: "Антонов" звернувся до Зеленського: керівництво "Укроборонпрому" нищить оборонний комплекс України
Ан-178

За його словами, підготовча робота щодо цього контракту вже виконана й відповідна постанова Уряду України очікується на протязі тижня.

"Вся підготовча робота вже виконана і ми розраховуємо, що наступного тижня вже буде постанова Кабміну, бо це виготовлення під держгарантії. Відразу після цього почнеться контрактація. Ми дуже сподіваємося в цьому році законтрактувати ці три літаки", - повідомив виконувач обов'язків генерального директора "Укроборонпрому".

Ан-178 для МВС Перу

Нагадаємо, вперше про цей контракт повідомив віцепрем'єр-міністр України - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський в ефірі телеканалу "Україна 24" від 28 вересня ц.р.

Тоді він розповів, що Міністерством оборони України підготовлено проєкт контракту з державним підприємством "Антонов" на виготовлення трьох літаків Ан-178.

Згодом (під час брифінгу, присвяченого підсумкам роботи Урядової комісії з розслідування причин катастрофи літака Ан-26Ш від 28 жовтня ц.р.) Олег Уруський уточнив, що наразі Міноборони "узгоджує останні штрихи контракту з державним підприємством "Антонов" щодо закупівлі літаків Ан-178" та передбачає закупівлю кількох Ан-74 у 2021 році.

Варто також додати, що в цій бесіді, в.о. гендиректора Концерну "несподівано" висловив тезу, щодо "ряду підприємств, які потрібно вивести за рамки майбутньої компанії "Оборонні системи України", оскільки вони "не задіяні у виконанні ДОЗ". Мова велася саме про ДП авіабудівної галузі (зокрема й ДП "Антонов").

"Наприклад, "Івченко-Прогрес", який займається розробкою і ремонтом двигунів для авіапромисловості. Вони працюють в основному для "Антонова" і на експорт, у ДОЗі вони не задіяні. На озброєнні нашої армії стоїть лінійка літаків "Ан", їх ремонт виконує Завод 410 цивільної авіації, "Івченко-Прогрес" і "Антонов" задіяні в цих роботах як субпідрядники", - повідомив Ігорь Фоменко.

"Зараз йде обговорення шести: "Антонов", "Івченко-Прогрес", Харківський машинобудівний завод "ФЕД", Харківське агрегатне конструкторське бюро, Харківське державне авіаційне виробниче підприємство і Завод 410 цивільної авіації. Все це навколо "Антонова", вони пов'язані своїм циклом і повинні розвиватися в окремому напрямку авіабудування", - додав він.

ДК
Керівництво ДК "Укроборонпром" під час конференції, на якій йшлося про звинувачення у бік Мінстратегпрому у "віджимі" головної "дійної корови" - ДП "Антонов"

Нагадаємо, майже весь поточний рік навколо ДП "Антонов" та "нової команди" ДК "Укроборонпром" не вщухали скандали.

Так, на початку року розгорівся скандал зі звільненням президента держпідприємства Олександра Донця. Через місяць медійних "боїв", колишній очільник таки згодився на "відставку", а замість нього президентом був призначений Олександр Лось (у червні 2020 року).

Фарнборо-2018
Президент ДП "Антонов" Олександр Донець та Президент Aviall Services, Inc. Ерік Страфел під час підписання Генеральної угоди щодо взаємодії у виробництві сімейства Ан-1X8 NEXT на "Фарнборо-2018"

Однак останній проробив на своєму місці лише 4 місяці (звільнився 9 листопада 2020 року), оскільки не побажав "брати участь в інтригах навколо авіабудівного підприємства".

Ан-178
Олександр Лось під час презентації Ан-178 для МВС Перу у серпні 2020 року

"Навіть коли я підписував контракт ще на початку літа з Укроборонпромом, я відразу заявив, що спроби мене використовувати в процесах, не пов'язаних з проектуванням, з виготовленням і продажем літаків, вони будуть безуспішними. Тому власне мій відхід - це протест. Це протест проти того, проти тих спроб нівелювати роль "Антонова" саме як світового гравця", - повідомив Олександр Лось.

Читайте також: "Антонов" подасть в суд на "Укроборонпром" за створення наглядової ради всупереч законодавству